Stil de viață Știri Studii/Cercetări

Bei cafea? Ai șanse mari să nu ai probleme cu pietrele la rinichi!

foto: beko.ro

Consumul de cafea este asociat, potrivit unui studiu publicat recent, cu o scădere a riscului de litiază renală.

De-a lungul anilor, s-au făcut numeroase studii ce au implicat obiceiul consumului de cafea. Unele au avut rezultate favorabile, altele dimpotrivă. Un nou beneficiu este adus acum în prim-plan de un studiu derulat pe un număr de peste jumătate de milion de oameni din Marea Britanie și Finlanda, publicat recent într-o revistă medicală de specialitate.

Potrivit acestuia, consumul regulat de cafea reduce riscul de a avea pietre la rinichi.

 „Rezultatele noastre indică cu mare certitudine că un consum regulat de cafea reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. O ceașcă sau una și jumătate (250-375 ml) zilnic reduce cu 40% riscul de litiază renală. Cofeina poate reduce adeziunea cristalelor de oxalat de calciu la celulele rinchilor. În plus, plantele de cafea sunt bogate în acid citric; citratul urinar este cunoscut ca inhibitor al formării pietrelor renale”, a spus Susanna Larsson de la Karolinska Institute din Stockholm.

Potrivit cercetătorului, cofeina crește fluxul de urină, un factor de protecție împotriva litiazei renale. Oamenii de știință subliniază însă că e nevoie ca persoanele care consumă cafea să bea și apă în mod corespunzător.

Mai multe detalii despre acest studiu puteți găsi AICI.