Bebeluș de 2 zile, PACIENTUL CU NUMĂRUL 100 care a fost salvat pe calea aerului. 100 de aterizări pe singurul heliport la standarde internaționale din Capitală

Aseară, pe heliportul construit pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București, a fost înregistrat transportul medical aerian cu numărul 100. Pacientul este un bebeluș de doar două zile, din Alexandria, care a fost adus la București de elicopterul SMURD, având icter intens hemolitic.

Potrivit reprezentanților Spitalului Universitar de Urgență București, bebelușul se află în maternitatea unității, sub tratament. Medicii îi fac în continuare o serie de investigații, dar starea sa este satisfăcătoare.

Nou-născutul avea nevoie de îngrijiri complexe și de un tratament de specialitate, acesta fiind motivul pentru care medicii de la Alexandria au decis transferul lui la SUUB. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de gradul III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală și fiind dotată în acord cu cerințele internaționale, cu echipamente de reanimare și îngrijire neonatală performante”,  se arată într-un comunicat al SUUB.

Bebelușul de 2 zile a fost cea de-a 100-a viață salvată pe calea aerului care a ajuns cu elicopterul pe heliportul SUUB.

“Bilanțul transporturilor medicale de urgență arată că cele două culoare de zbor au fost folosite atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, indiferent de condițiile meteo. În premieră pentru sistemul medical, 20 la sută dintre zboruri au avut loc noaptea – heliportul SUUB având instalație electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecție și de stingere a incendiilor.

Cei 100 de pacienți aduși cu elicopterele SMURD provin din diferite zone ale țării, cele mai multe cazuri fiind preluate din Craiova, Alexandria, Galați, Brăila, Bacău, Constanța și Tulcea.

Cei mai mulți pacienți au fost aduși cu diagnostice precum infarct miocardic acut ori accident vascular cerebral, Spitalul Universitar de Urgență București fiind recunoscut pentru performanțele sale medicale în cardiologie și având una din primele unități din România de accident vascular cerebral și de urgențe neurovasculare. Pentru mulți dintre acești pacienți, fiecare minut e vital. Pentru noi, medicii, faptul că bolnavul este adus mai repede la spital înseamnă că putem interveni într-un timp optim și deci înseamnă o șansă în plus la viață”, au mai transmis reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București.

Potrivit sursei citate, cea mai aglomerată zi de aterizări și decolări pe heliportul Spitalului Universitar s-a dovedit a fi ziua de 30 decembrie. Nu mai puțin de 6 elicoptere au adus cazuri medicale din toată țara. Printre pacienții a căror viață a fost salvată prin transferul rapid au fost și doi bărbați în stare foarte gravă care suferiseră infarcturi miocardice acute. Heliportul Spitalului Universitar de Urgență București a devenit funcțional pe 3 decembrie 2019.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes