Bătălia pentru teste, pornită în Europa și SUA. Cum se testează, cine le produce

De la apariția coronavirusului, strategiile statelor au variat. Unele au lansat teste de depistare în masă, altele nu. Laboratoarele au demarat o cursă contra cronometru pentru a produce teste de screening mai performante.

O criză ieșită din comun. Lumea a fost zguduită de la apariția coronavirusului din China în decembrie 2019. Pentru a lupta împotriva acestei epidemii, primul pas este testul de depistare, care determină dacă un individ este infectat sau nu.

Unele țări, precum Coreea de Sud, au adoptat o strategie masivă de screening. Dar nu este cazul și în Franța, în ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății

Ce ne recomandă Organizația Mondială a Sănătății?

„Avem un mesaj simplu pentru toate țările: Testați, testați, testați oamenii! Nu poți lupta cu un asemenea focar’’. Mesajul datează din 16 martie și a fost transmis de Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În opinia sa, testele de screening în masă sunt cel mai bun zid de apărare împotriva răspândirii coronavirusului.  Acestea permit identificarea cât mai rapidă a focarelor de contaminare și luarea de măsuri sanitare drastice.

Persoanelor care au fost testate pozitiv li se va cere să stea în carantină și să specifice autorităților cu cine au intrat în contact în zilele precedente (colegi, prieteni, vecini etc.). Aceștia din urmă vor fi și ei testați și plasați la rândul lor în carantină. Rezultatul: lanțul de transmisie este rupt și epidemia poate da înapoi.

  • Care sunt țările unde se fac cele mai multe teste?

Țara luată ca exemplu privind numărul de teste este Coreea de Sud. Autoritățile au convocat pe 27 februarie reprezentanții a aproximativ douăzeci de laboratoare private din țară. Obiectivul? Li s-a cerut să dezvolte un test cât mai curând posibil.

O săptămână mai târziu, un test a fost disponibil. De atunci, țara a testat peste 300.000 de oameni într-o lună și jumătate. Un record mondial. Această strategie dă roade, deoarece țara a înregistrat 8.652 de cazuri de contaminare, însă doar 94 de decese.

În Europa, Germania a înmulțit de asemenea rapid testele (se efectuează circa 12.000 teste pe zi). Până în prezent, numără 13.000 de cazuri de contaminare și 31 de decese. Adică o rată a mortalității de doar 0,24%, față de circa 4% în China sau Spania, 2,9% în Franța și 8,3% în Italia. Astfel, OMS se luptă să explice „minunea germană”.

Dar sunt posibile mai multe explicații. Boala s-a răspândit în rândul populației tinere. „Peste 70% dintre persoanele care au fost identificate ca fiind infectate până în prezent au între 20 și 50 de ani”, au declarat cei de la Institutul Robert Koch. Germania are 25 000 de paturi de terapie intensivă cu asistență respiratorie, față de 7 000 câte sunt în Franța.

  • Care este situația în Franța?

La debutul epidemiei, Franța a depistat toate cazurile suspecte și a efectuat investigații pentru identificarea persoanelor susceptibile de a fi infectate. Cu toate acestea, autoritățile au fost rapid copleșite de val și au testat doar persoanele cu simptome severe.

Astăzi, avem capacitatea de a mări numărul de teste de la 5.000 la 8.000 pe zi, dar nu mai mult”, a declarat Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific,  cu privire la Covid-19, citat de „La Croix” pe 20 martie. Aceste teste necesită „un anumit număr de produse, dintre care o parte provin din China și Statele Unite, și care nu mai ajung în număr suficient”, continuă el, adăugând că sunt utilizate „mijloace industriale” pentru a obține și a fi capabil să testeze masiv bolnavii.

„Între timp, insist ca izolarea să fie strict respectată”, continuă acesta. „În decurs de 30 sau 40 de zile, cât va dura aceasta, va fi necesară testarea masivă a populației”, recomandă imunologul.

  • Unde se pot efectua testele în Franța?

Laboratoarele din oraș (cu un nivel de securitate LSB2) și spitalele universitare sunt singurele autorizate să efectueze teste de screening pentru coronavirus.

Testele efectuate în laboratoarele din oraș costă 54 de euro (sumă rambursată cu 60% de Asigurările de Sănătate, restul de 40% de către Asigurările Medicale Private). Cele făcute la spital au un preț de 135 de euro.

  • Cum se mobilizează laboratoarele să dezvolte noi teste?

De la apariția coronavirusul, au fost abordate trei încercări: găsirea unui tratament, crearea unui vaccin și, în final, îmbunătățirea testelor de screening.

Într-un timp record, grupul elvețian Roche Diagnostics a dezvoltat un test de diagnosticare descris ca fiind ’’de zece ori mai rapid’’. Acesta din urmă a fost autorizat atât de autoritățile americane, cât și la nivel european, unde a primit marcajul CE.

Acest test este adaptat pentru dispozitivele complet automatizate utilizate în laboratoarele din oraș. Până în prezent, testele disponibile nu puteau fi efectuate decât în ​​laboratoarele din spitale sau în cele de cercetare, care necesitau o intervenție umană relativ semnificativă.

BioMérieux, companie specializată în diagnosticarea bolilor infecțioase, a anunțat, de asemenea, dezvoltarea unui test până la sfărșitul lunii. Produs în Verniolle, Ariège, testul trebui să beneficieze rapid de marcajul CE necesar pentru comercializarea sa în Europa. În același timp, va face obiectul unei cereri de „autorizare de utilizare de urgență” din partea autorităților de sănătate americane. Acest test va oferi un rezultat în patru până la cinci ore și ar rămâne sigur chiar dacă virusul va suferi mutații.

În cele din urmă, autoritățile americane de sănătate au aprobat sâmbătă un prim test rapid al coronavirusului, iar rezultatul a fost obținut în  în 45 de minute. Proiectantul testului, compania de diagnosticare moleculară Cepheid din California, a declarat că testul va fi utilizat în principal în spitale. Compania intenționează să înceapă livrarea în spitale săptămâna viitoare.

Sursa: https://www.lesechos.fr/politique-societe/societe/coronavirus-les-tests-de-depistage-en-cinq-questions-1187864

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes