Eveniment Știri

Bărbatul cu arsuri grave din Constanța, plimbat între spitalele din România, a murit în Belgia. Decizia de ultim moment a ministrului Sănătății

Final dramatic pentru bărbatul de 51 de ani din Constanța, care luna trecută a suferit arsuri grave după ce s-a electrocutat la locul de muncă. Acesta murit la spitalul din Belgia în care fusese transferat pe 29 ianuarie.

Accidentul de muncă a fost înregistrat pe data de 20 ianuarie, iar bărbatul a ajuns în stare gravă, cu arsuri pe aproape 70% din suprafața corpului și cu politraumatisme prin cădere de la înălțime, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. A doua zi a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași. Pe 28 ianuarie, după ce familia i-a găsit un loc într-o clinică din Belgia, zborul a fost anulat din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București.

Abia pe 29 ianuarie a fost transferat, cu un zbor umanitar al MApN, la Centre des Grands Brûlés – IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

În Belgia, medicii au constatat că bărbatul contractase o infecție spitalicească. Mai mult, aceștia au acuzat că nu a fost tratat corespunzător în România.

„Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”, a spus la începutul lunii februarie, la Digi24, dr. Ciprian Isacu, care lucrează la clinica din Belgia la care a fost transferat bărbatul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, ministrul Vlad Voiculescu a decis să trimită Corpul de control la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul “pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului”. Anunțul a venit astăzi, după ce Ministerul Sănătății a fost informat despre decesul bărbatului.