UPDATE: Pacientul a murit în această dimineață. Bărbat din Botoșani, suspect de leptospiroză, o boală infecțioasă cu potențial letal

UPDATE. Bărbatul suspect de leptospiroză a murit în această dimineață, însă boala nu a fost confirmată deocamdată. Medicii așteaptă analizele de laborator.

Un instalator de 58 de ani, din Botoșani a ajuns la spital în stare gravă fiind suspect de leptospiroză, o boală infecțioasă care poate duce la deces dacă nu e tratată. Medicii așteaptă rezultatele testelor de laborator.

„Pacientul a ajuns ieri la Spitalul de Boli Infecţioase, este într-o stare destul de gravă. După toate simptomele pe care le are, este leptospiroză. Urmează ca analizele de laborator să confirme diagnosticul. Bărbatul este într-o stare destul de gravă, are o insuficienţa hepato-renală destul de gravă, este internat în secţia de ATI”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Mihnea Hurmuzache.

Instalatorul este din Botoşani, are 58 de ani şi a fost transferat la Iaşi după ce medicii din Botoşani au bănuit că acesta are leptospiroză.

Potrivit medicului, boala este una profesională şi nu se transmite de la om la om.

Ce este leptospiroza?

Leptospiroza este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira. 
Boala se caracterizează prin următoarele semne şi simptome: febră, frisoane, dureri de cap (cefalee), dureri musculare, vărsături, icter (coloraţia galbenă a sclerelor şi a tegumentului), hiperemie conjuctivală (ochii roşii), dureri abdominale.

Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic şi tratament boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces. Multe din simptomele bolii sunt asemănătoare altor boli (hepatita acută virală, meningita acută, viroza acută respiratorie) şi numai medicul poate pune diagnosticul corect după efectuarea analizelor de laborator.

Cum se transmite boala?

Leptospiroza este o antropozoonoză, o boală care se transmite de la animale la om. De obicei boala apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Multe mamifere pot fi purtătoare sănătoase de leptospira: porcul, câinele, şobolanii etc.

Oamenii se îmbolnăvesc prin contactul cu animalele bolnave (de exemplu muncitorii din fermele de porci pentru care leptospiroza este o boală profesională), contactul cu apa contaminată cu urina animalelor infectate (îmbăierea în bălţi, lacuri, canale de irigaţie, râuri), ingestia alimentelor contaminate cu urina animalelor infectate (de către şobolani de exemplu).

Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală şi oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate cu Leptospira. Boala nu se transmite de la om la om. Perioada de incubaţie a bolii (de la contactul cu sursa de infecţie şi până la apariţia semnelor de boală) variază între 2 zile şi 2 săptămâni.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea