Sănătatea în România Știri

Bani din fondul de rezervă al Guvernului, alocați pentru achiziția de Remdesivir și măști pentru cadrele medicale

Guvernul a aprobat, astăzi, solicitarea Ministerului Sănătății pentru suplimentarea bugetului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea achiziționării de medicamente pentru bolnavii COVID-19.

Este vorba despre peste 45 de milioane de lei pe care Ministerul Sănătății îi va folosi în lupta cu pandemia.

Potrivit unui comunicat al MS, va fi cumpărat inclusiv Remdesivir, medicament care s-a dovedit eficient în lupta cu noul coronavirus.

Va fi achiziționat și medicamentul Remdesivir necesar pentru tratamentul pacienților critici care necesită oxigen suplimentar, singurul medicament autorizat la acest moment la nivel european pentru tratamentul specific al infecției cu SARS-CoV-2, în baza contractelor subsecvente încheiate de Ministerul Sănătății și producător, ca urmare a achiziției centralizate realizate de Comisia Europeană, pentru statele membre UE și producător. De asemenea, banii vor fi utilizați și pentru achiziția de măști de protecție personală de tip FFp2 – destinate personalului medico-sanitar, în baza contractelor subsecvente încheiate de Ministerul Sănătății și furnizor, ca urmare a achiziției centralizate realizate de Comisia Europeană, în numele statelor membre și producător”, se arată în comunicat.

O parte din suma alocată Ministerului va fi folosită pentru acordarea unui ajutor financiar din partea României către Republica Moldova.

O parte din fonduri vor fi destinate pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, ca urmare a nevoilor identificate la nivelul sistemului sanitar din acest stat. Acest sprijin are la bază Acordul încheiat între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Moldova în domeniul sănătății și științelor medicale din data de 3 decembrie 2010”,  mai transmit reprezentanții Ministerul Sănătății.