Aproximativ 7000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian anual în Marea Britanie, multe dintre ele ajungând la medic mult mai târziu. Totul din cauza simptomelor care se manifestă mult prea târziu.
Cancerul ovarian a fost denumit și „ucigașul tăcut” pentru că nu are simptome inițiale, acestea apărând când boala a avansat foarte mult și este aproape imposibil de tratat în aceste stadii.
Aproape 44% din pacientele care merg la medic în Marea Britanie descoperă că au cancer ovarian în stadii avansate, tocmai pentru că simptomele apar mult prea târziu. „De cele mai multe ori, cancerul ovarian este greu de diagnosticat în stadii incipiente sau prezintă simptome ușoare, ce pot fi confundate cu alte afecțiuni din zona ginecologică” susține dr. Frankie Jackson-Spencer, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică al Marii Britanii.
Dacă ar fi descoperită în stadii incipiente, nouă femei din 10 ar putea supraviețui. Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Marea Britanie, chiar și banala senzație de baloare ar putea reprezenta un simptom pentru cancerul ovarian și ar trebui să le alerteze pe pacientele care simt această reacție în organism. Pe lista simptomelor care ar putea să dea de gândit unei femei că se confruntă cu această problemă medicală se pot adăuga lipsa poftei de mâncare sau durerile abdominale.
Medicul Frankie Jackson-Spencer explică faptul că, de asemenea, sângerările vaginale anormale, stările inexplicabile de oboseală sau pierderea necontrolată în greutate pot fi simptome ale apariției cancerului ovarian.
În mod îngrijorător, doar una din cinci femei britanice poate spune unui medic faptul că una dintre cele mai mari simptome pe care le-a avut atunci când a fost diagnosticată cu cancer ovarian a fost balonarea. „Este important ca pacientele să fie atente la orice simptom, iar dacă se repetă în mod neobișnuit să ceară ajutorul medicilor. Dacă este descoperit la timp, cancerul ovarian este mai puțin periculos” a mai spus dr. Frankie Jackson-Spencer.