Băieții supraponderali – risc crescut de infertilitate și diabet, la maturitate

Potrivit oamenilor de știință, băieții supraponderali prezintă un risc crescut să devină adulți cu probleme de infertilitate și cu diabet. Băieții supraponderali sunt mai predispuși să aibă un număr scăzut de spermatozoizi la adulți, ceea ce poate face dificilă concepția pentru cupluri.

„În acest studiu, am descoperit că excesul de greutate sau obezitatea a fost asociată cu un volum testicular mai mic în preajma pubertății”, spune co-autorul studiului, dr. Rossella Cannarella, de la Universitatea Catania din Sicilia, într-un comunicat de presă.

Echipa de cercetare a adunat date despre volumul testicular, vârsta, indicele de masă corporală (IMC) și rezistența la insulină, de la 268 de copii și adolescenți. Ei au descoperit că volumul testicular a fost cu 50% mai mare la băieții cu greutate medie, la pubertate, decât la omologii lor supraponderali sau obezi. Această cifră s-a dublat la participanții cu niveluri normale de insulină, în comparație cu cei cu cantități mai mari în sânge, o afecțiune care poate duce la diabet de tip 2.

„Cei cu greutate peste nivel normal sau obezitate, cu hiperinsulinemie sau cu rezistență la insulină au prezentat un volum testicular mai mic decât colegii lor sănătoși”, explică dr. Cannarella. „Speculăm că un control mai atent al greutății corporale în copilărie ar putea fi o strategie de prevenire pentru menținerea funcției testiculare mai târziu în viață.”

Cercetările indică o tendință de scădere a concentrației de spermatozoizi și a numărului total de spermatozoizi în ultimii 40 de ani, ceea ce se aliniază cu creșterea globală a obezității infantile. Se estimează că aproximativ șase din 10 copii de astăzi vor fi obezi până la vârsta de 35 de ani.
În paralel cu scăderea numărului de spermatozoizi, prevalența obezității infantile a crescut la nivel mondial de la 32 la 42 de milioane.

„Deși prevalența obezității infantile este în creștere la nivel mondial, impactul obezității și al tulburărilor metabolice asociate asupra creșterii testiculare nu este bine înțeles”, spune dr. Cannarella.

Infertilitatea afectează sănătatea psihologică, statutul economic și viața socială a persoanelor aflate la vârsta fertilă. În 2010, a afectat 48 de milioane de cupluri. Deși infertilitatea masculină este adesea trecută cu vederea, cercetătorii consideră că aceasta este un factor care contribuie la infertilitatea cuplului în aproximativ jumătate din toate cazurile. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, motivul infertilității masculine rămâne neclar.

Potrivit unui studiu german care a evaluat infertilitatea la peste 20.000 de pacienți de sex masculin trimiși la un centru de fertilitate, nu s-a putut pune niciun diagnostic pentru aproximativ 70% dintre ei.

Studiul, publicat în Jurnalul European de Endocrinologie, oferă noi perspective asupra influenței obezității și a tulburărilor metabolice asociate asupra creșterii testiculare în timpul copilăriei.

Sursa

 

 

Categorii: Breaking Medika, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea