Eveniment Știri

Azi și mâine ajung în România noi doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer

După ce săptămâna trecută România a primit mai puține doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer & BioNTech, problemă cu care, de altfel, s-a confruntat întreaga Uniune Europeană, situația revine la normal, după cum au anunțat autoritățile.

Astăzi este așteptată cea de-a șasea tranșă de vaccinuri, care constă în 92.430 doze.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma să fie adusă în România marți, 26 ianuarie, au anunțat reprezentanții Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, într-un comunicat de presă. La momentul emiterii comunicatului era așteptată o confirmare oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

“Vaccinarea se desfășoară în funcție de numărul de vaccinuri pe care le primim, pe care, de fapt, Uniunea Europeană le primește și le distribuie proporțional fiecărui stat membru. Aceasta este cea mai mare problemă, nu numai în România, la nivel european, la nivel global, discuțiile sunt în jurul acestui subiect. Însă, ca orizont de timp, să știți că această limitare mai mare pe care o avem acum este valabilă pentru următoarele săptămâni, pentru că, ușor, ușor, capacitatea de producție crește, astfel încât de exemplu pentru următoarele 2 luni, până la sfârșitul lunii martie ne așteptăm să primim în jur de 2.500.000 de doze de la BioNTech & Pfizer și peste 400.000 de doze de la Moderna – cele două vaccinuri aprobate.Suplimentar, se așteaptă și aprobarea vaccinului de la AstraZeneca, undeva la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie cel mai târziu. Și de acolo putem să primim tranșe suplimentare. Deci vedem că sunt doze și volume semnificative care vin” – a declarat, zilele trecute, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Potrivit CNCAV, “pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie”.