Sănătatea în România Știri

Azi se împlinește un an de la apariția primului caz de infectare cu SARS-CoV2 în România

Un tânăr de 25 de ani din Prigoria, Gorj, a fost primul caz din România diagnosticat cu infecție cu noul coronavirus. Azi se împlinește un an de la momentul confirmării acestui prim caz pe teritoriul țării noastre. Tânărul s-a infectat după ce a intrat în contact cu un italian de 71 de ani, care s-a aflat pentru câteva zile în România, și care ulterior a fost confirmat Italia cu infecție cu SARS-CoV2.

Gorjeanul a fost tratat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balş”. A fost asimptomatic, iar testul negativ a venit foarte repede de la momentul confirmării.

Familia tânărului nu a uitat nici acum clipele de spaimă prin care a trecut în urmă cu un an, mai ales că se știau prea puține despre acest virus.

Bunica tânărului, Aurica Câță, a rememorat la Europa FM momentele prin care au trecut cu toții în urmă cu un an.

“Ne-am pomenit dintr-o dată cu mașini, cu poliție, jandarmi, noaptea. Au venit peste Sergiu, i-au spus că trebuie să-l ia să-l ducă la București la spital la “Matei Balș”. Eram toți panicați, că nu știam ce se întâmplă”, a povestit femeia pentru sursa citată.

Femeia a mai spus că nepotul său a stat internat doar două zile, în timp ce întreaga familie a stat în carantină.

De asemenea, bunica primului român testat pozitiv pentru noul coronavirus a spus că nepotul său s-a reinfectat, în decembrie anul trecut, în timp ce se afla în Germania. Și de această dată el a avut tot o formă ușoară a bolii.

De la acest prim caz, înregistrat în urmă cu exact un an, alți 791.970 de români au fost testați pozitiv pentru infecția cu SARS-Cov2. Dintre aceștia, 733.616 au fost declarați vindecați. Din păcate, în decursul unui an s-au înregistrat și decese din cauza virusului, numărul acestora ajungând la 20.167 de persoane