În fiecare an se sărbătorește, pe 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer. Aceasta a fost lansată de Federaţia Internaţională pentru Alzheimer cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 1994, cu scopul de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Anul acesta, sloganul Zilei mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer este “Să vorbim despre demenţă”. Prin acest slogan, oameni din toată lumea sunt îndemnați să împărtăşească ceea ce știu despre această boală, pentru a creşte conştientizarea privind modul în care afectează viaţa persoanelor suferinde.
Potrivit www.worldalzmonth.org/, impactul bolii Alzheimer asupra lumii este în creştere, iar stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară demenţa rămâne o problemă globală care necesită acţiuni globale.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria etc.).
Recent, în cadrul Conferinței Internaționale a Asociației de luptă împotriva bolii Alzheimer, au fost prezentate două studii potrivit cărora vaccinul împotriva gripei și cel împotriva pneumoniei ar putea reduce considerabil riscul apariției acestei maladii.
„Administrarea cu regularitate a vaccinului împotriva gripei, începând chiar de la vârste mici, poate preveni infectarea și poate avea efecte și asupra bolii Alzheimer, în sensul că i-ar putea încetini evoluția”, suține dr. Richard Isaacson, fondatorul Clinicii de Prevenire a bolii Alzheimer, în cadrul Spitalului Presbyterian, New York, citat de CNN.
Vaccinurile nu previn total îmbolnăvirea, însă reduc riscul de apariție a acestei afecțiuni. Potrivit specialiștilor, Alzheimer începe cu 30 de ani înainte să se manifeste clinic.