Azi e “Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru”. Efectele dezastruoase pe care le are poluarea asupra sănătății

Anul acesta se sărbătorește, pentru prima oară, Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru. Această zi a fost desemnată anul trecut de Organizația Națiunilor Unite, ca o necesitate ca toată lumea să conștientizeze cât de important este aerul curat pentru sănătate.

Potrivit ONU, poluarea aerului reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate și reprezintă una din principalele cauze de îmbolnăvire și deces prematur la nivel mondial.

Deși se crede că poluarea afectează plămânii, în realitate, spun specialiștii, și celelalte organe sunt afectate la fel de puternic.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul “Marius Nasta”, a explicat, la Medika TV, că poluarea îi afectează însă pe oameni în mod diferit, existând o serie de factori care contribuie la acest lucru.

“Este poate uneori greu de acceptat că a inhala diverse substanțe toxice are consecințe, de pildă, asupra membrelor inferioare sau asupra stomacului sau altor organe, pentru că nu vedem legătura. Ea însă există. Odată cu inhalarea acestor substanțe toxice, ele pe de o parte intră în circuitul sanguin și ajung în toate organele corpului și pot provoca afecțiuni peste tot.  De ce nu se îmbolnăvește toată lumea de inimă, de ce nu sunt, de exemplu, toți bucureștenii bolnavi de plămâni deși respiră același aer? Pe de o parte e vorba și de predispoziția genetică a fiecăruia, pe de altă parte putem să pornim în viață cu gene foarte bune, dar ne batem joc de corpul nostru. Inhalăm substanțe de care ne putem dispensa, și mă refer la fumul de țigară și la aerosolii de la țigările electronice”, a explicat medicul pneumolog Magdalena Ciobanu la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea