Statul speră să obțină, în șase-șapte luni, o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Doar că proporția celor care sunt doritori să facă acest vaccin este destul de mică în prezent. Ce se întâmplă cu angajații care nu doresc să se vaccineze? S-ar putea face presiuni asupra lor de către angajatori? MedikaTv.ro a discutat cu Iulia Dumitru, avocat specializat în dreptul muncii, pentru a afla mai multe informații legate de subiect.
1. Te poate obliga angajatorul sa te vaccinezi?
Deși în spațiul public au apărut mai multe articole care spun ca vaccinarea este obligatorie, în prezent nu se poate vorbi despre o asemenea obligativitate pentru cetățeni. La momentul actual, vaccinarea nu este obligatorie. Important este, totuși, ca fiecare dintre noi să se informeze din surse sigure, astfel încât, în final, să ia o decizie corectă și în mod individual dacă dorește sau nu pentru sine acest vaccin.
2. Poate fi sancționat in vreun fel angajatul de către angajator dacă refuza vaccinarea?
Legal, nu. În prezent, angajatorul nu are pârghii legale prin care să sancționeze un angajat care refuză vaccinarea. Pe de altă parte, angajatorul poate face unele demersuri pentru sancționarea unui salariat care l-a supărat (motivul fiind, poate, refuzul vaccinarii), deși aceste acțiuni nu pot justifica un demers legal. În astfel de cazuri, există procedura contestației sancțiunii primite, instanţa judecătorească fiind cea care apreciază caracterul real şi serios al motivelor invocate de angajator la sancționarea salariatului, formându-şi convingerea pe baza probatoriilor susţinute de părţi.
3. Putem discuta despre o încălcare a vreunui drept al angajatului în acest context?
În prezent, la nivel national încă nu se poate discuta despre o astfel de reacție din partea angajatorilor.