AVERTISMENTUL UNUI MEDIC ROMÂN. Risc uriaș pentru persoanele care beau bere sau suc direct din doză!

Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul de Urgenţă din Iași avertizează cu privire la un obicei al oamenilor, care poate fi extrem de riscant. Mai exact, este vorba despre consumul de bere (sau suc) la doză, direct din cutie. În cazul în care dozele au fost depozitate în condiții improprii, riscul de a dezvolta leptospiroza este major.

“Orice doză poate fi letală. Mulți pacienți au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenție la leptospiroză. Oricine poate face această boală după consumul de băuturi (bere, suc) din doze depozitate necorespunzător (contaminate de șobolani)”,  avertizează medicul ieșean într-o postare pe Facebook.

Potrivit specialistului, incidența acestei boli este în creștere, fiind de 2,5 cazuri la suta de mii de locuitori.

Leptospiroza este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală, iar din practică s-a constatat că bărbații sunt mai afectați decât femeile, deși receptivitatea este generală.

“Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului desculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci), dar şi câinii, păsările și peştii pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii”, mai spune medicul urgentist.

Potrivit specialistului, leptospiroza are debutul brusc – pseudogripal – cu frison, febră, cefalee, mialgii- după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile. “Evoluează în 2 faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evoluează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializă”, a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea