Eveniment Sănătatea în România

Avertismentul unui fost ministru al Sănătății: Se reînființează ”comisiile morții”

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Florian Bodog acuză Guvernul Orban că reînființează ”acele adevărate comisii ale morții” care hotărăsc cine are acces la tratementele mai scumpe și cine nu. Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 338/2020 pentru modificarea și completarea Statutului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care va intra în vigoare din data de 19 mai. Hotărârea prevede modificarea articolului 37, după cum urmează:

”(1) Pe lângă CNAS funcționează comisii de experți pentru implementarea programelor naționale de sănătate, finanțate din fond, precum și alte activități stabilite prin ordin al președintelui CNAS.

(2) Membrii comisiilor de experți prevăzute la alin. (1) beneficiază de o indemnizație lunară de 1% din indemnizația președintelui CNAS, care se acordă proporțional cu numărul de participări efective la ședințe. Indemnizațiile și cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea în comisiile de experți sunt suportate de CNAS.

(3) Regulamentul de organizare și funcționare și atribuțiile comisiilor de experți se aprobă prin ordin al președintelui CNAS.”

Florian Bodog, actualmente senator PSD, spune că, prin decizia Guvernului, se vor reînființa comisiile speciale care analizează cererile românilor pentru acces la tratamente sau servicii medicale mai scumpe. Aceste structuri au fost desființate în 2017, tocmai pentru că analizarea cazurilor era de durată, iar deciziile veneau, în unele cazuri, după ce pacienții decedaseră deja.

Fostul ministru Florian Bodog explică de ce a luat decizia privind desființarea comisiilor de experți de pe lângă CJAS-uri. ”Ca ministru al sănătății, una dintre prioritățile mele în 2017 a fost să fac tot ce mi-a stat în putință pentru a facilita accesul cât mai multor români la tratamente și medicamente de calitate, pe care mulți oameni nu și le permiteau. Și exact asta am realizat! Doborând barierele artificiale, birocratice și mai ales decizii arbitrare! Am desființat orice comisie specială și am eliberat accesul la tratamente scumpe pentru români pe bază de prescripție, imediat după diagnosticare! Atât! Fără comisii peste comisii, fără a pune bolnavii pe drumuri degeaba!

Acum, guvernul PNL a dat o hotărâre prin care nu face altceva decât să înființeze – DIN NOU! – acele adevărate “comisii ale morții”, în care ei hotărăsc cine are acces la tratamentele mai scumpe și cine nu. În care ei hotărăsc cine trăiește și cine nu. Eu nu știu cum îi mai rabdă pământul! Parcă dăm timpul înapoi cu acest Guvern Orban!”