Avertismentul producătorilor de medicamente: “România trebuie să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente!”

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că România trebuie să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea şi noul val de infecţii cu SARS-CoV-2. “În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvara, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii”, spun reprezentanții PRIMER, care reunește cei mai importanți 19 producători de medicamente din ţară.

Avertismentul vine în contextul în care ţările europene încep deja să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de terapie intensivă, precum şi de antivirale care demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19.

Încă din lunile iulie şi august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta”, a declarat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER, citat într-un comunicat de presă al Patronatului.

Potrivit sursei citate, țări din Uniunea Europeană, dar şi din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia, comandă cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2 cum ar fi paracetamol şi ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile. “Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către țările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, a explicat Damian.

Totodată, sunt țări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir.

Potrivit PRIMER, producătorii de medicamente din România nu au primit până acum de la autoritățile române nici o comandă pentru crearea de stocuri de urgenţă.

România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente. Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, a mai spus directorul executiv al PRIMER.

Sursa citată mai menționează că, în ultimii 10 ani, doar 4% din medicamentele folosite pe piața românească au fost fabricate în România de membrii PRIMER, restul venind din import.

Tags: , , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes