Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că excluderea, totală sau parțială, a fabricilor de medicamente din schema de plafonare a energiei electrice poate avea efecte dramatice. Reprezentanții PRIMER vorbesc inclusiv despre dispariția de pe piață a unor medicamente ieftine, în condițiile în care producătorii plătesc deja o taxă clawback de 15% din cifra de afaceri.
„Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parțial din schema de plafonare a prețului la energia electrică. Consecințele vor fi dramatice: medicamente necesare pentru pacienții din România ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producție”, se arată într-un comunicat al PRIMER.
PRIMER explică faptul că fabricile de medicamente sunt obligate să cumpere energie electrică de pe piața liberă, la prețuri și de 6 ori mai mari decât cele din prezent, după ce au fost excluse total (marii contribuabili) sau parțial (întreprinderile mici și mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanța 119/2022.
„Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producție vor crește exponențial, iar medicamentele la prețuri mici, sub 25 de lei, produse în țară, devin nerentabile, producătorii fiind forțați practic să le scoată din producție”, se mai spune în comunicat.
Efectul va fi creșterea substanțială a importul de medicamente mai scumpe, iar producția internă de medicamente va fi grav afectată, cu efecte negative asupra pacienților, sistemului sanitar și economiei naționale, potrivit PRIMER. De altfel, patronatul subliniază că produsele importate provin din țări care au deja sisteme de plafonare sau compensare a creșterii prețului la utilități.
„Drept urmare, autoritățile din România, prin refuzul de a admite rolul strategic al sectorului producției de medicamente, eliminându-l de sub protecția schemei de plafonare a prețului la energia electrică, îl împinge indirect și într-o competiție inegală cu medicamentele importate, care vor avea de câștigat”, mai arată organizația.
PRIMER solicită autorităților ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstrați în schema de plafonare a prețului la energie electrică, așa cum au fost menținuți cei din industria alimentară, ambele domenii fiind critice pentru acoperirea necesităților de baza ale populației și pentru economia românească.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară.