Avertismentul medicilor pneumologi din Timișoara: „Tuberculoza pulmonară a reapărut și este tot mai agresivă!”

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea cazurilor de tuberculoză pulmonară, ca efect al pandemiei de COVID-19. Specialiștii atrag atenția cu privire la faptul că, de teama infectării cu virusul SARS-CoV-2, mulți pacienți cu simptome specifice acestei boli au refuzat să meargă la spitale pentru tratament adecvat.

Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie, adică prin tuse sau strănut și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, în 90% din cazuri.

„Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice” atrage atenția medicul Adriana Socaci medic primar pneumolog- coordonator dispensar TBC, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Persoanele din grupurile cu risc de îmbolnăvire sunt cele cu imunitatea scăzută a organismului (infecția HIV), dar şi persoanele care suferă de maladii cronice ca hepatită, diabetul zaharat şi boli endocrine.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea