Avertismentul lui Raed Arafat: “Presiunea e evidentă și intrăm în logica medicinei de dezastre”

România se apropie cu pași repezi de un scenariu pe care specialiștii l-au anticipat deja. În condițiile în care numărul de noi infectări e foarte mare, iar cel al bolnavilor care au nevoie de terapie intensivă crește constant, se pregătesc de ce e mai rău. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit astăzi, pentru prima oară, despre faptul că țara noastră se apropie de scenariul unui dezastru din punct de vedere medical, care trebuie gestionat diferit de tot ce a fost până acum.

 „Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă. Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, se caută soluții pentru creșterea capacității ATI pentru COVID-19, mai ales că se prefigurează că vor urma zile în care vor fi și câte 100 de persoane noi care să aibă nevoie de suport la terapie intensivă. Marea problemă o reprezintă numărul insuficient de cadre medicale.

 „Cu domnul ministru Tătaru am avut discuţii cu mai multe spitale recent pentru creşterea capacităţii de Terapie Intensivă la Bucureşti, dar singurul lucru pe care nu putem să îl creştem brusc este numărul medicilor şi al personalului care se ocupă de cazurile de terapie intensivă. Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenţă, pe pneumologie, pe infecţioase, pe radiologie şi epidemiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, pentru a crea o forţă de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detaşare. Sperăm în primă fază vreo 200 de persoane să reuşim să le angajăm, medici vorbim aici, la sfârşit ei să poată să aleagă unde vor să se transfere şi să aibă postul lor pe posturile vacante existente, tot fără concurs. Ordonanţa de urgenţă a fost citită, urmează să fie aprobată chiar în cursul acestei săptămâni”, a mai spus Raed Arafat.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes