Sănătatea în România Știri

Avertismentul dr. Streinu-Cercel: “Vom purta mască până în 2023”

Reputatul medic infecționist prof. dr. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș avertizează că nu vom renunța prea curând la măștile de protecție. Totul depinde de imunizarea în masă, dar chiar și așa specialistul anticipează că nu vom putea da măștile jos mai devreme de anul 2023.

Streinu-Cercel este unul dintre primii români vaccinați și a primit deja și doza de rapel. “După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus. Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie până în 2023. Acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, dar nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care putem să-l dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”,  a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, acesta a precizat că vaccinurile oferă imunitate și în cazul infecțiilor cu una dintre mutațiile coronavirusului care au fost raportate până acum.

Sperăm să nu apară mutaţii majore în proteina de spike, astfel încat vaccinul să nu fie în totalitate util. În momentul de faţă, vaccinul este cât se poate de util şi acoperitor, inclusiv pentru aceste tulpini”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.