Sfatul specialistului Știri

Avertismentul doctorului Alexandru Rafila: “Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează, o să ne reîntoarcem la restricţii”

România a înregistrat în ultima vreme peste 100.000 de mii de imunizări zilnice. Numărul persoanelor care au făcut prima doză a vaccinului anti-COVID-19 a fost însă redus comparativ cu al celor care au făcut a doua doză.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a atras atenția, într-o conferință de presă, că în ritmul actual de vaccinare nu se vor atinge țintele de imunizare propuse de oficiali și că există chiar și riscul ca, după relaxarea din 15 mai, să revenim la restricții.

 „Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează, o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară. Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Specialistul a arătat că populația trebuie să fie mobilizată să se vaccineze.

Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare. (…) Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a mai spus Alexandru Rafila.