Avertisment: pandemia i-a făcut pe copii depresivi și anxioși. Care sunt cauzele

Chiar dacă cele mai multe studii medicale susțin faptul că simptomele infecției provocate de noul coronavirus (SARS-CoV-2) sunt mai puțin periculoase în cazul copiilor, totuși pandemia de COVID-19 le-a afectat micuților viața. Cea mai drastică măsură impusă de autorități pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii severe provocate de noul coroanvirus (SARS-CoV-2) a fost izolarea la domiciliu. România s-a numărat printre țările europene care a adoptat această formă de prevenție cel mai devreme.

Chiar dacă decizia autorităților este benefică, având în vedere numărul scăzut al cazurilor de COVID-19 din țara noastră, prin comparație cu alte state europene precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, totuși măsurile de izolare au avut un impact negativ asupra populației. Printre cei mai afectați de interdicția de a părăsi locuința, copiii au manifestat forme de depresie, anxietate și au avut probleme cu somnul.

Situație dramatică în Spania

În Spania de exemplu, 1 din 6 copii a dezvoltat stări de depresie în timpul pandemiei provocată de noul coronavirus (SARS-CoV-2), cei mai afectați fiind în zonele sărace ale țării, se arată într-un sondaj al Organizației Salvați Copiii din Spania, citat de Reuters.

Spania se numără printre țările europene cu cele mai dure restricții privind izolarea, din cauza cărora copiii au fost ținuți în case săptămâni la rând. Potrivit sondajului, pe care Organizația Salvați Copiii l-a realizat în luna aprilie, deși izolarea le-a permis părinților să petreacă mai mult timp împreună cu cei mici 17% dintre copii au avut stări de depresie zilnic, iar problemele economice le-au aprofundat aceste stări.

În majoritatea familiilor sărace, 32.3 % dintre copii au avut insomnii, în timp ce 30.1% au manifestat stări de anxietate provocate de pandemia COVID-19 – cu o treime mai mult decât cei care proveneau din familiile fără probleme financiare. Copiii din familii nevoiașe au plâns mai mult, potrivit sondajului care a fost realizat pe un eșantion de 18000 de adulți din medii defavorizate, din Spania.

În sondajul realizat, Organizația Salvați Copiii din Spania mai notează și faptul că, pe fondul pierderii locurilor de muncă, în sânul multor familii s-au iscat tensiuni care s-au răsfrânt în mod direct asupra copiilor. Totodată, pentru a face rost de banii necesari traiului zilnic, multe familii au închiriat spații din interiorul locuințelor persoanelor străine, pe care copiii le-au acceptat cu greu.

Să fii izolat într-un spațiu îngust împreună cu oameni care nu aparțin familiei tale este un risc. Părinții acestor copii se confruntă cu două tipuri de stres. Aceștia și-au pierdut locurile de muncă și nu mai au unde lucra și, totodată, sunt izolați în aceste spații înguste, împreună cu cei mici și cu străinii pe care i-au primit în case” a declarat Andres Conde, președintele Organizației Salvați Copiii din Spania, citat de Reuters.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes