Avertisment OMS. Dacă nu vom găsi noi antibiotice, zeci de milioane de oameni vor muri

Un studiu recent dat publicității de Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra pericolului generat de consumul excesiv de antibiotice. Utilizarea acestora, în absența recomandării medicului, în doze excesive, conduce la dezvoltarea unor bacterii care au căpătat rezistență.  OMS arată că că rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale şi ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050, scrie Mediafax. Datele științifice actuale indică un număr de 13 bacterii imune la tratamentele disponibile. Este vorba despre 43 de medicamente care nu dau rezultate în cazul microorganismelor cu rezistență la antibiotice. Așa au apărut și infecțiile nosocomiale din unitățile spitalicești.

Studiul OMS arată că, în absența unor antibiotic noi care să aibă rezultate pe cele 13 tipuri de bacterii imune, omenirea va pierde peste 10 milioane de pacienți până în anul 2050. Microorganismele devin rezistente în situația folosirii unor antibiotic inadecvate sau atunci când tratamentele cu antibiotic nu sunt urmate până la final. Astfel, bacteriile supraviețuiesc și capătă rezistență.

Anual, aproximativ 33.000 de decese din Europa sunt asociate unor infecţii rezistente la antibiotice, conform datelor europene.

OMS avertizează că 82% dintre antibioticele recent autorizate sunt medicamente în fața cărora bacteriile s-au arătat deja rezistente.

Experiența din pandemia COVID-19 ar putea conduce la înfiinţarea unui mecanism mondial pentru strângerea de fonduri destiate combaterii rezistenței bacteriilor, asemenea eforturilor pentru dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes