EXTERNE

Avertisment al FDA privind riscul de a dezvolta un sindrom neurologic rar, legat de vaccinul Johnson&Johnson

Agenția pentru Medicamente a Statelor Unite ale Americii (FDA) avertizează cu privire la “un risc crescut” de a dezvolta sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, asociat cu vaccinul anti-COVID 19 de la Johnson&Johnson, anunță France24, care citează AFP.

Potrivit sursei citate, autoritățile de reglementare din domeniul medicamentelor din SUA au identificat 100 de persoane care au dezvoltat sindromul Guillain-Barré, post-vaccinare. Totuși, e o posibilă reactive adversă foarte rară, dat fiind că e vorba de 100 de cazuri din aproape 12,5 milioane de doze de vaccin administrate. Din cele 100 de cazuri, 95 au fost grave, iar o persoană a murit.

Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, iar rata cazurilor raportate depăşeşte cu o marjă mică rata de bază în populaţia generală”, a transmis compania farmaceutică Johnson & Johnson.

FDA a transmis că în cazul persoanelor care au manifestat astfel de probleme simptomele au apărut la circa 42 de zile de la vaccinare.

Sindromul Guillain-Barré este caracterizat prin slăbiciune sau paralizie progresivă, de cele mai multe ori începând de la picioare, dar putând ajunge până la nervii de la nivelul superior, ajungând la aparatul respirator și chiar la cap. Tocmai de aceea, persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson trebuie sîă se adreseze medicului dacă sesizează dificultăţi de mers, de înghiţire sau de mestecat sau dacă au probleme de vorbire, vedere dublă sau incapacitate de a mişca ochii.

FDA a subliniat însă că beneficiile vaccinului depăşesc în mod clar riscurile potenţiale, tocmai de aceea recomandă în continuare vaccinarea cu acest ser.