ALERTĂ: CORONAVIRUS

AVEM VOIE LA MALL! După 15 iunie noi relaxări! Restaurantele rămân închise!

Marea veste a zilei. După 15 iunie, se deschid mall-urile, însă fără restaurante. Locurile de joacă rămân închise. Se pot deschide însă after-school-urile și grădinițele private. De asemenea, vom putea merge la piscine exterioare. Vor fi posibile evenimentele private cu număr limitat de persoane, mai exact 20 de oameni în interior și 50 în exterior. Însă e nevoie de prelungirea stării de alertă, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți membri ai Guvernului pe tema măsurilor în contextul epidemiei de coronavirus.

”Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut şi nici nu a crescut, este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Unele restricţii nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior şi 50 de persoane dacă sunt în exterior(..) ”E important să renunţăm la unele măsuri, acolo unde este posibil”, a declarat șeful statului.

Preşedintele a subliniat că lucrurile vor fi mai relaxare în relaţia cu statele unde numărul de îmbolnăviri este mic, unde în ultimele 14 zile sunt înregistrate sub 5 cazuri la un milion de locuitori: ”Deocadamdată, la acest criteriu nu se încadrează state ca Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacţiona imediat”.

În ceea ce priveşte starea de alertă, Klaus Iohannis a admis că încă este luată în calcul menţinerea acesteia, dar cu mai puţine restricţii.

”Pentru că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăriri noi, avem 150 de persoane la tratament intensiv,ne face să fim precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanţarea, portul măştii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare. Guvernul va dezbate în şedinţă această chestiune. Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine ca până acum”.


În acest context, președintele a făcut apel la parlamentari să fie responsabili și să nu dea cu piciorul, nevotând starea de alertă și după 15 iunie, tuturor lucrurilor bune făcute până acum în războiul cu coronavirusul: ” Dragi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit corecte”.