Eveniment Știri

Autoritățile spun că la “Matei Balș” nu era frig. Rudele pacienților le contrazic: “A fost frig în salon, am dus o aerotermă”

Deși pompierii nu au anunțat încă oficial cum a izbucnit incendiul din această dimineață de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, în care 5 oameni au murit, ipoteza potrivit căreia focul ar fi pornit din cauza unui aparat de încălzire (reșou sau aerotermă) pare că începe să se confirme.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că nu au existat probleme cu încălzirea.

Pentru că a fost o speculație de presă cu privire la căldura din spitalul Matei Balș, am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu Call Center-ul. În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură la Matei Balș, nici la blocurile din jur”, a declarat Nicușor Dan.

O declarație similară a fost făcută și de prefectul Capitalei. „Știu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat și era renovat după toate standardele cerute. Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții. Am înțeles că în urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate și că erau după standardele cerute”, a declarat Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.

Autoritățile sunt contrazise însă de rudele pacienților care se aflau internați în Pavilionul 5, în care a izbucnit incendiul.

Am rugat personalul medical să-i duc o aerotermă. I-am dus, mi-au spus că pot să-i duc o aerotermă, săptămâna trecută, miercuri.  Era frig, mama mea nu se putea scula din pat, nu era un termometru, nu știu câte grade erau, dar era frig”, a declarat fiica unei paciente internată la Matei Balș, la Digi 24.

Declarația acesteia a fost întărită și de soția lui Toni Grecu, fondatorul grupului “Divertis”, care era la rândul lui internat în pavilionul în care a izbucnit incendiul.

Din prima zi mi-a spus că e frig”, a declarat pentru Libertatea soția lui Toni Grecu. Aceasta a precizat că, ulterior, după două-trei zile, problema s-a rezolvat: „Soțul mi-a spus că «A fost frig, dar ne-au adus ăștia aeroterme și s-a rezolvat»”, a mai spus aceasta.