Autoexaminarea sânilor, esențială în descoperirea la timp a cancerului de sân. Medicii au explicat la Medika TV cum se realizează corect 

Depistarea la timp a cancerului de sân poate salva viața pacientelor. Câteva gesturi simple le pot ajuta pe femei să descopere dacă au sau nu probleme, susține dr. Cristian Jumugă, medic ginecolog supraspecializat oncologie genito-mamară. Specialistul atrage însă atenția că autoexaminarea nu trebuie realizată în perioada menstruației. 

„Multă vreme cancerul de sân este asimptomatic.  El este acolo, apare, crește se dezvoltă și pacienta nu simte nimic, nu doare, nu observă modificări.  Pune mâna pe sâni nu simte, nimic la palpare și, uneori, la debut, nici medicul nu găsește nimic.  Cu toate astea chiar dacă nu deranjează absolut nimic, orice femeie ar putea să facă periodic o autoexaminare.  În primul rând, te poți uita în oglindă la sâni, făcând o mișcare de ridicare a brațelor care duce la mobilizarea sânului. Astfel, femeia trebuie să fie atentă dacă se schimbă volumul sânului, forma sânului, dacă mamelonul s-a schimbat, dacă la ridicarea brațelor apare retracția mamelonului sau retracția pielii. Ar trebui să-i atragă atenția anumite modificări care apar la nivelul sânului, precum aspectul de coajă de portocală al pielii sau apariția unor zone roșiatice” a declarat, joi seară, la Medika TV,  dr. Cristian Jumugă, medic ginecolog supraspecializat oncologie genito-mamară.

Autoexaminarea sânilor trebuie efectuată cu multă atenție, fără însă ca femeile să cadă în extrema în care orice posibilă modificare să le trimită direct în cabinetul medicului. „Palparea e bine să facă în fața oglinzii sau la duș. Nu avem pretenția să fie o palpare profesionistă, milimetru cu milimetru. Le spun pacientelor mele că este suficient să facă o palpare relativ rapidă, cu blândețe fără să încerce să identifice orice modificare milimetrică.  De multe, ori se întâmplă reversul. Pacientele vin speriate că au simțit un nodul, e cât bobul de mazăre. Sunt foarte speriate și în realitate nu au absolut nimic.  Eu le învăț să fie obiective și să caute modificări care totuși sunt grosiere” a mai spus dr. Cristian Jumugă. 

Mai mult, autoexaminarea sânilor nu trebuie realizată în perioada menstruală sau cea premenstruală, deoarece rezultatele pot fi înșelătoare. „Este foarte important momentul în care ne apucăm să facem această autoexaminare.  Nu le recomand pacientelor ca fix înainte de menstruație sau în plină menstruație să se apuce să facă aceste autoexaminări.  Pentru că sigur vor veni a doua zi la medicul ginecolog și vor cere o examinare, pentru că au simțit mai mulți noduli care, ce să vezi, printr-o vrajă au dispărut după menstruație. În astfel e situații este vorba despre țesutul mamar glandular, normal angajat premenstrual care mima prezența unuia sau mai multor noduli” a precizat dr. Cristian Jumugă. 

Categorii: Medici de familie
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea