Sănătatea în România Știri

Au fost sau nu raportate corect decesele COVID-19? Ministrul Sănătății răspunde azi la întrebarea lansată de predecesorul său

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va prezenta, în cursul zilei de joi, raportul comisiei constituite la nivelul Ministerului pentru a verifica dacă numărul persoanelor care au fost raportate oficial de COVID-19 este cel real. Comisia a fost constituită de predecesorul său, Vlad Voiculescu, care a spus că sunt diferențe considerabile, în sensul că numărul persoanelor care ar fi murit din cauza infecției cu noul coronavirus ar fi, de fapt, mai mare decât cel real.

Chiar dacă nu a făcut, încă, publice datele, Mihăilă a admis că există diferențe în raportări, apărute, cel mai probabil, din cauza unor erori umane.

Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Dar nu aș ajunge la cifre încă”, a declarat ministrul Sănătății, citată de Mediafax.

M-aș feri să spun că se adaugă morți sau că se scad morți sau că se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a mai spus Mihăilă.

Aceasta a explicat și mecanismul de raportare.

De raportat raportează 300 de spitale, centre rezidențiale, medici de familie, medici care constată decesul la domiciliu. De preluat raportările, preiau 42 de direcții de sănătate publică, care au angajați mulți. De transmis la INSP, de exemplu, transmit alte 42 de direcții județene de statistică. De integrat date, le integrează INSP, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, plus Ministerul Sănătății. Cel mai probabil sunt o sumă de erori cauzate de proceduri imperfecte”, a explicat Ioana Mihăilă.