Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a anunțat că în România au fost raportate primele infectări cu virusul West Nile din acest an. Este vorba despre 3 cazuri, câte unul în judeţele Olt şi Bacău şi unul în Bucureşti. Din fericire, încă nu a fost înregistrat niciun deces.
INSP face și câteva recomandări populației:
- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Institutul „Cantacuzino” a anunțat recent prezența țânțarilor purtători ai virusului West Nile în București. Medicii infecționiști din întreaga țară sunt însă în alertă și supraveghează pacienții care prezintă simptome specifice bolii la solicitarea autorităților sanitare, scrie ziare.com.
În cazul infectării cu virusul West Nile simptomele pot fi ușor confundate cu ale ale unei viroze respiratorii: dureri de cap, febră, vărsături sau, din contră, pacientul poate fi asimptomatic. Însă, avertizează medicii infecționiști, West Nile poate fi declanșator al unor afecțiuni extrem de grave, chiar mortale, fără un tratament specific.
Medicii infecționiști susțin că virusul West Nile se transmite aproape exclusiv prin înțepătura de țânțar infectat. În România ultimilor ani, cele mai multe cazuri de pacienți infectați cu West Nile au fost din zona Constanța și Tulcea.