UPDATE: Declarația pe propria răspundere pentru părăsirea localității a fost deja modificată de autorități. În declarație a fost adăugat un nou motiv pentru care putem pleca din localitate: asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice. Descarcă AICI noul model de declarație.
ȘTIRE INIȚIALĂ: România este începând de vineri, 15 mai, în stare de alertă. Sunt reguli noi pe care trebuie să le respectăm 30 de zile, însă nu cu mult diferite față de ce au stabilit autoritățile în starea de urgență din care România tocmai a ieșit. Una dintre schimbările importante este cea legată de circulația în localitatea de domiciliu, care se va putea realiza fără declarație pe propria răspundere în care să fie menționat motivul ieșirii din casă. Când vine vorba despre ieșirea din localitatea de domiciliu, lucrurile se schimbă.
Conform noilor reguli instituite odată cu decretarea stării de alertă, deplasarea în afara localităţilor este permisă numai pentru anumite motive, cu completarea prealabilă a unei declaraţii pe propria răspundere. Iată în ce situații se vor putea deplasa românii dintr-o localitate în alta:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru
îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă
localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
i) deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele)cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;
k) deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Deplasarea în afara localităţii se va face numai după completarea unei declaraţii pe propria răspundere. Iată cum arată: