Asociația de Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, o nouă entitate care se alătură eforturilor de combatere a bolii cronice de rinichi, în special a problemelor metabolice și de nutriție ale persoanelor cu boala cronică de rinichi, a fost lansată miercuri la Institutul Național de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice prof. dr. „N. Paulescu”.
Scopul principal al asociației este acela de a ameliora sănătatea și calitatea vieții pacienților cu o boală de rinichi, cu probleme metabolico-nutriționale, prin optimizarea cantitativă și calitativă a actului medical adresat acestora.
Asociația are ca obiective inițierea și realizarea unor studii epidemiologice, experimentale și clinice, creșterea nivelului de pregătire profesională a personalului medical implicat în îngrijirea pacienților cu boală cronică de rinichi, dar și promovarea nutriției clinice în învățământul medical.
„O persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară. Această afecțiune nu ține cont de vârstă, sex, rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică și câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradarea progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale. În România ne confruntăm cu o creștere a prevalenței tulburărilor cronice de rinichi, 5-10% creștere anuală, pe de pe o parte, și cu o tendință de subdiagnosticare a acestora. Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet zaharat sau obezitate. Medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, mai ales dacă aveți rude care suferă de boală cronică de rinichi sau fumători sau o vârstă înaintată”, a declarat miercuri într-o conferință de presă președintele asociației și șeful Centrului de Hemodializă de la Institutul „Paulescu”, Cristian Serafinceanu.
Potrivit acestuia, pacientul cu boală de rinichi necesită o abordare pluridisciplinară, din cauza complicațiilor pe care le aduce cu sine.
Astfel, pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală cronică de rinichi este necesar un efort comun al specialiștilor care intră în contact cu aceștia: nefrolog, diabetolog, cardiolog.
Cristian Serafinceanu a arătat că în prezent 75% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt cauzate de hipertensiune arterială și diabet.
„Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din domeniul medical. Aproximativ 1.500.000 — 2.000.000 de români au diabet, dintre aceștia 150.000 au boli cronice de rinichi. Numărul de pacienți cu diabet zaharat în 2013 era la nivel mondial de 370 de milioane, față de 300 de milioane cât se preconiza pentru anul 2020”, a evidențiat el.
Managerul Institutului Paulescu, Robert Agafiței, a precizat că anual unitatea medicală tratează 6.000 de pacienți, dintre care în jur de 1.000 prezintă complicații renale de la diabet.
Agafiței a spus că 98% este gradul de ocupare al paturilor în unitatea spitalicească.
„Numărul bolnavilor de diabet este într-o continuă creștere. Putem vorbi de o pandemie la nivel mondial”, a susținut managerul.
Șeful Clinicii de Nefrologie și de Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni, Mihai Voiculescu, a arătat că bolile cronice de rinichi sunt cauzate de hipertensiunea arterială, diabet, consumul de medicamente infecții, diferite anomalii, boli congenitale, care din păcate sunt detectate târziu.
Sursa: AGERPRES