Asistenta medicală Mihaela Anghel, primul român vaccinat anti-COVID-19: „Simt și sper să fie începutul sfârșitului acestei pandemii”

România a dat astăzi startul campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Primele vaccinări au fost efectuate în zece spitale din prima linie, unde sunt tratate cele mai grave cazuri de infecții provocate de noul coronavirus. Primul român vaccinat a fost asistenta Mihaela Anghel din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.

La ora 09,00, în România a început campania de vaccinare anti-COVID-19. Prima unitate medicală din cele zece selectate pentru imunizare a fost Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Mihaela Anghel, asistent medical în cadrul INBI „Matei Balș” a fost primul român vaccinat împotriva SARS-Cov-2. În urmă cu 10 luni, tot ea l-a îngrijit pe primul român depistat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

Emoționată, femeia a mers la centrul de vaccinare din incinta INBI „Matei Balș” și s-a vaccinat. După ce s-a aflat sub supravegherea colegilor preț de 15 minute, asistenta medicală Mihaela Anghel a vorbit despre experiența pe care a trăit-o și despre importanța imunizării împotriva SARS-CoV-2. „Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost privilegiată. Eu am primit pacientul când a venit la noi. Suntem și mai afectați totodată cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat niciodată să avem atât de multe decese. Simt și sper să fie începutul sfârșitului acestei pandemii. Să ne putem relua activitățile. M-am gândit ca în scurt timp să scăpăm de această problemă și o să fim din nou fericiți. Nu am stat deloc pe gânduri când am auzit că vine vaccinul, cu siguranță am zis că mă voi vaccina. Cel mai greu a fost, mai ales la începtut, că a trebuit să stăm aproape de familie. Cel mai greu este să lucrăm în condițiile acestea cu echipament, când pacienții nu ne mai recunosc” a declarat asistenta Mihaela Anghel.

Femeia a povestit și care a fost cazul care a impresionat-o cel mai mult în cele 10 luni de când sistemul medical din România se chinuie să țină piept pandemiei de COVID-19. „A fost un caz destul de grav. Un băiat de 33 de ani din ATI și a stat 3 luni jumate la noi în spital și nu am putut face nimic. A fost pentru toți ceva urât. ” a rememorat asistenta Mihaela Anghel.

Măsurile de protecție ne pot salva viața

După imunizarea Mihaelei Anghel al București, al doilea cadru medical din România care s-a vaccinat împotriva SARS-Cov-2 a fost medicul Florin Roșu, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. În fața camerelor de televiziune, medicul i-a îndemnat pe toți cei care se pot vaccina să se imunizeze și să respecte în continuare măsurile de protecție sanitară. „Mă simt norocos, sunt mulțumit că am reușit să mă vaccinez. Este recomandat să se vaccineze și cei care au făcut deja boala. Vaccinarea este esențială. În momentul de față la Iași vor fi vaccinate 260 de cadre medicale din 280. Este important să purtăm mască în continuare” a precizat dr. Florin Roșu, al doilea român vaccinat împotriva SARS-CoV-2.

Ce conține prospectul vaccinului

Primul vaccin anti-COVID-19 care a ajuns în România este cel produs de compania Pfizer în colaborare cu BioNTech. Datele arată că România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin în baza contractului semnat de Comisia Europeană cu producătorii.

Cel mai probabil, campania de vaccinare a populației generale ar urma să se desfășoare din luna aprilie. Recent, prospectul vaccinului, a cărui denumire comercială este Comirnaty, a fost tradus în limba română. Potrivit documentului, principalele reacții adverse pe care le-ar putea produce vaccinul sunt durere de cap, durere la locul de administrare a injecției, stări de oboseală sau febră.

Categorii: Breaking Medika, Sănătatea în România
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea