ASIMPTOMATICII, MAREA VULNERABILITATE A MOMENTULUI. Cum ar putea fi descoperiți mai ușor

Invitat la emisiunea TeleMedika, dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a explicat care ar fi beneficiile extinderii testării. Cheia discuției o reprezintă pacienții asimptomatici care rămân în colectivități, fiind contagioși.

”Noi, în România, nu putem testa cât ne-am dori. Se pune întrebarea ”Cât ne-amdori?” În mod ideal ar trebui să ajungem chiar și la 1 % din totalul populației, dar este imposibil să facem 180 000 de teste Real Time PCR, zilnic. Atunci, ca să ai măcar 100 000, dacă nu le poți face PCR, este clar că trebuie să le completezi cu teste rapide. Există teste antigenice, care pot să fie destel de bune pentru orientare, cu o acuatețe bună, fără să fie comparabile cu PCR, și care ar putea să ne ajute. Dacă testul este pozitiv, urmează izolarea, dacă testul este negativ, nu exclude cu totul infectarea.  Dacă aceste teste se vor face regulat, ne pot ajuta. Angajatorii pot face aceste teste la intervale regulate de timp și, în felul acesta, descoperim asimptomaticii.” a explicat dr. Adrian Marinescu.

Medicul primar infecționist a mai subliniat importanța descoperirii asimptomaticilor, în faza actuală a pandemiei: ”Fiind asimptomatic, nu i se întâmplă nimic, dar el poate transmite și poate că, în familie, sunt persoane vulnerabile, vârstnici cu afecțiuni cronice care pot face forme grave.”

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes