Sănătatea în România Știri

Asigurări de la Ministerul Sănătății: până în 2024 România va avea trei centre pentru mari arși

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dragoş Garofil, a anunţat că până în 2024 România va avea trei centre pentru marii arși, finanțate cu bani de la Banca Mondială. Chiar săptămâna viitoare va fi suspus adoptării în ședința de Guvern un proiect care vizează construirea unui centru de arşi la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”.

În împrumutul pe care Ministerul l-a realizat cu Banca Mondială am făcut paşi importanţi şi zilele următoare vom definitiva procesul pentru trei centre de mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti – Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’. Centrul de Arşi Timişoara este cel mai avansat şi urmează să lansăm procedura de licitaţie pentru execuţie, cu termen de finalizare 2024. Pentru Târgu Mureş urmează câţiva paşi administrativi în această săptămână şi o hotărâre de Guvern în decembrie şi sperăm, în prima parte anului viitor, să lansăm, de asemenea, licitaţia de execuţie. Pentru „Grigore Alexandrescu”’ săptămâna viitoare avem hotărârea de Guvern şi, la fel, în prima parte a anului viitor licitaţia de execuţie”, a declarat Dragoș Garofil, citat de Agerpres.

Secretarul de stat a mai precizat că împrumutul de la Banca Mondială asigură finanțarea integrală a proiectelor.

Este o investiţie de peste 200 de milioane de euro şi am negociat cu Banca Mondială şi am obţinut extinderea împrumutului cu încă 150 de milioane de euro. Cele trei centre de arşi au asigurată sursa de finanţare din acest împrumut cu Banca Mondială. Facem paşi importanţi şi în acest domeniu al marilor arşi, unde suntem deficitari”, a mai precizat Garofil.

Lipsa unui centru pentru marii arși, la 5 ani de la tragedia din Colectiv, a fost subiect de dezbatere și la Medika TV, după o altă tragedie, cea de la Piatra Neamț, unde 10 oameni care erau internați la terapie intensivă au murit arși de vii în urma unui incendiu izbucnit de la un injectomat. Ce au spus invitații emisiunii despre situația din țara noastră în ceea ce îi privește pe pacienții cu arsuri grave citiți AICI.