ASCULTĂ-ȚI CORPUL! Ficatul gras, o boală care nu doare, dar lucrează încet până la stadii ireversibile

Steatoza hepatică sau așa-numitul ficat gras este o afecțiune a cărei prevalență în populație este încă insuficient cunoscută. Fiind o afecțiune care nu dă semne evidente, dureri, poate fi descoperită în timpul unor analize de rutină, când deja este instalată de o bună bucată de timp. În funcție de cauze, steatoza poate fi alcoolică, datorată unui consum excesiv și constant de alcool, sau nonalcoolică.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de prevalența în creștere a bolii și de scăderea vârstei la care este descoperită această afecțiune. Nu mai miră pe nimeni că tineri de doar 24 de ani suferă de steatoză hepatică, dar lucrul acesta nu face decât să crească îngrijorarea în legătură cu stilul de viață al acestor tineri, în care trebuie căutate cauzele afecțiunii. Ar putea avea legătură cu alimentația, dar și cu stresul.

Deși prevalența este destul de incertă, se știe cu certitudine că steatoza hepatică, este una dintre bolile ficatului cu incidență mai mare decât infecțiile virale ale acestui organ și, așa cum am arătat mai sus, afectează persoane din ce în ce mai tinere. Cauzele sunt diferite, dar printre factorii care contribuie la apariția steatozei hepatice se află alimentația în care predomină alimentele procesate sau carbohidrații în exces, stresul, consumul de alcool, sedentarismul. Tot acest stil de viață nesănătos, la care se adaugă, în unele cazuri, excesul de medicamente, pot îmbolnăvi ficatul. Ca și observație generală, medicii constată o preponderență a steatozei hepatice care are drept cauză alimentația omului modern.

Prima complicație a steatozei hepatice nedescoperite și netratate la momentul de început este fibroza, care înseamnă diminuarea capacității de funcționare a ficatului și care nu este reversibilă. Sigur că ficatul gras poate conduce și la cancer hepatic, dar riscul este unul scăzut, de 1 % la 3 ani de evoluție a bolii. Dacă, însă, peste steatoza hepatică se suprapune alt factor de risc, cum ar fi o formă de hepatită sau un consum de alcool, riscul crește, după cum explică AICI (video), într-o emisiune la Medika TV, medicii gastroenterologi Roxana Mirică și  Georgiana Mănăilă.

Alți factori de risc pentru declanșarea cancerului hepatic sunt coinfecțiile virale cornice, cum ar fi suprapunerea unor hepatite ( B cu C sau B cu D), acumularea de fier la nivelul celulei hepatice, consumul excesiv de alcool și fumatul, obezitatea, contracteptivele orale, în cazul femeilor. Dar nu numai contraceptivele ne pot îmbolnăvi ficatul, ci și alte medicamente agresive, inclusiv cele fără prescripție medicală așa cum e paracetamolul. Unele OTS-uri pot deveni toxice prin administrarea în doze mari, în intervale scurte de timp.

Pe același subiect, la o ediție mai veche a emisiunii Pe șleau cu dr. Menci, difuzată de Medika TV, dr. Carmen Non, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în apifitoterapie, și profesorul Gheorghe Mencinicopschi, au arătat că steatoza hepatică este una dintre afecțiunile reversibile, doar în etapa de început, când se pot administra tratamente medicamentoase, terapii naturiste sau o combinație a celor două. Detalii AICI (VIDEO).

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes