Arad ar putea fi a doua zonă cu măsuri drastice. Pastorul infectat a stat zile întregi în contact cu mulți medici

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, admite că scenariul Suceava se poate repeta la Arad, în lipsa unor măsuri adecvate și a unei bune gestionări a situației. La Arad, mai multe cadre medicale au fost infectate cu coronavirus. Totul ar fi pornit de la un pastor care a fost internat în Spitalul Județean pe 20 martie, însă a fost testat pentru coronavirus abia pe 23 martie. În tot acest timp, bărbatul nu a fost tratat ca un suspect de coronavirus și a intrat în contact cu mai multe cadre medicale neechipate adecvat. Ulterior, a fost transportat la spitalul din Timișoara unde nu a mai putut fi salvat. Modul în care a fost gestionat cazul pastorului de la Arad ridică multe semne de întrebare şi provoacă îngrijorare. Pacientul a stat câteva zile în spitalul din Arad, fără ca medicii să ştie că este purtătorul noului coronavirus. Unii medici și asistenți au fost deja confirmați cu coronavirus, ceilalți așteaptă încă rezultatele și cu toții se tem să nu ajungă în situaţia existentă la spitalul din Suceava.

Într-o intervenție telefonică la Antena3, ministrul Sănătății a declarat luni seară că există pericolul ca ce se întâmplă acum la Suceava să se întâmple și la Arad dacă anchetele epidemiologice în curs nu vor  desfășurate cu rigurozitate până la ultimul contact al contactului.

Există acest pericol dacă anchetele epidemiologice în desfășurare nu ajung la capăt, până la ultimul contact, care trebuie izolat. Acest virus se transmite prin suprafețe sau prin contactul direct. Izolarea, regulile de precauție și echipamentele sunt cele care pot evita și pot feri Aradul de un scenariu apropiat Sucevei”, a declarat ministrul Sănătății, la Antena 3.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a adăugat că lumea trebuie să știe că virusul va continua să se răspândească și în perioada următoare, să îmbolnăvească, dar important este ca cei care–l contractează să nu manifeste forme grave sau critice de boală pentru a nu pune o mare presiune pe secțiile de terapie intensivă.

”Oamenii trebuie să știe că această evoluția există și va exista. Sperăm să nu crească numărul îmbolnăvirilor fulminant, iar cazurile care apar să fie asimtomatice, ușoare sau cel mult medii, nu grave și critice, pentru a nu forța secțiile de terapie intensivă, care până la urmă reprezintă viața”, a mai spus ministrul Sănătății.  

Categorii: Alertă: coronavirus, Breaking Medika, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea