Temperaturile cresc, dar la fel și numărul de căpușe și riscul bolii Lyme. Dar vestea bună este că un vaccin împotriva acestei boli este pe cale de a fi dezvoltat, așa că vara aceasta ar putea fi printre ultimele în care va trebui să ne păzim de căpușe.
Mai mulți producători de medicamente dezvoltă vaccinuri care ne-ar putea ajuta să evităm numeroasele simptome îngrijorătoare ale bolii transmise de căpușe.
La nivel mondial, sunt cunoscute mai mult de 650 de specii de căpușe. Pe continentul european, cel mai frecvent este întâlnită căpușa comună, a cărei denumire științifică este Ricinus ixodes.
Boala Lyme este o infecție cauzată de o bacterie (Borrelia burgdorferi) pe care oamenii o pot contracta în urma mușcăturii căpușelor din genul Ixodes.
Se estimează că aproape o jumătate de milion de americani sunt diagnosticați și tratați pentru boala Lyme în fiecare an. Boala Lyme este o boală transmisă de căpușe, care poate provoca erupții cutanate, febră, dureri de cap și oboseală și poate evolua spre inflamarea articulațiilor, a sistemului nervos și a inimii.
În prezent, nu există vaccin disponibil decât pentru câini, nu și pentru oameni, dar acest lucru s-ar putea schimba în curând.
În prezent, în Statele Unite este în curs de desfășurare o competiție de 2 ani, în valoare de mai multe milioane de dolari, numită LymeX Diagnostics Prize, în cadrul căreia oamenii de știință caută modalități de a detecta infecțiile active ale bolii Lyme la oameni.
Mai multe companii farmaceutice au anunțat că au în curs de dezvoltare vaccinuri împotriva bolii Lyme.
La începutul acestei luni, Moderna a anunțat că lucrează la două vaccinuri împotriva bolii Lyme, iar Pfizer intenționează să depună o cerere la FDA în următorii doi ani, pentru vaccinul său Lyme, care se află în faza avansată de studii clinice.
Un studiu care testează acest vaccin se află în faza finală. În februarie, Pfizer a anunțat că a trebuit să arunce la gunoi o parte din date din cauza unor erori din partea companiei care efectuează o parte din studiu, dar a ținut să menționeze că problemele nu au avut legătură cu siguranța vaccinului.
Oamenii de știință lucrează, de asemenea, la modalități mai bune de a testa oamenii pentru Lyme.
Vaccinurile împotriva bolii Lyme sunt disponibile de ani de zile pentru câini, iar o versiune pentru oameni a fost aprobată de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), în 1998.
Compania care a produs vaccinul uman l-a retras de pe piață 3 ani mai târziu, după ce mediatizarea efectelor secundare a dus la o cerere scăzută.
„Motivul principal a fost acela că a existat un imens sentiment anti-vaccin în legătură cu acesta, la fel cum am avut cu vaccinul împotriva rujeolei. Este ilogic”, a declarat dr. Gregory A. Poland, de la Clinica Mayo.
Între timp, cel mai bun mod de a ne proteja este să folosim repelenți, să purtăm îmbrăcăminte de protecție și să ne verificăm pielea în mod regulat, pentru a detecta căpușe.