Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi solicită premierului Victor Ponta să se implice în eliminarea blocajelor instituționale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback.
„Ne adresăm dumneavoastră, domnule prim-ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții, cât și economia României”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR, într-o scrisoare deschisă adresată premierului.
Reprezentanții asociației susțin că, dacă această măsură nu va fi introdusă, pacienții și industria farmaceutică locală au de suferit și amintesc că Parlamentul dezbate în aceste zile diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback.
„Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe. Povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice, cu efecte sociale și economice catastrofale: multe din medicamentele cu prețuri accesibile (ajunse sub prețul de rentabilitate) vor dispărea de pe piață, iar industria locală va amâna investițiile în dezvoltare și va fi obligată să recurgă la reduceri de personal”, se arată în comunicat.
Totodată, APMGR arată că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind „neutră din punct de vedere bugetar”.
„Această soluție este bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calcularea procentului ‘p’ din formula clawback, în cazul medicamentelor generice. Soluția aplicării unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback pentru medicamentele generice are la bază sistemul actual de stabilire a prețurilor pentru medicamente generice, care este limitat la maxim 65% din prețul medicamentului inovativ”, mai susține sursa citată.
De asemenea, companiile membre APMGR își exprimă disponibilitatea de a discuta cu autoritățile relevante și alte propuneri ce urmăresc implementarea pe termen mediu și lung a unor politici publice care să vizeze încurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul creșterii accesului la tratamente medicale de calitate în condiții de eficiență bugetară.
Sursa: AGERPRES