Sănătatea în România Știri

Apel către forurile europene pentru finanțarea Institutului Cantacuzino. Poate sau nu România să producă vaccinuri anti-COVID?

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și europarlamentar, care face parte din Comisia de Sănătate a Parlamentului European, a vorbit în fața colegilor săi de la Bruxelles despre necesitatea finanțării Institutului Cantacuzino.

Potrivit europarlamentarului, într-o întâlnire pe care a avut-o cu președinta Comisiei Europene despre viitorul strategiei de vaccinare la nivel european, a cerut sprijin și finanțare europeană pentru ca Institutul Cantacuzino să producă din nou vaccinuri.

De altfel, zilele trecute inclusiv premierul Florin Cîțu a declarat că a transmis o scrisoare oficialilor europeni, prin care a exprimat disponibilitatea României de la produce vaccinuri anti-COVID la Institutul Cantacuzino.

Ulterior, comandantul Institutului a declarat că fără o finanțare consistentă și fără retehnologizare, România nu poate să intre în cursa producerii de vaccinuri anti-COVID.

Fără investiţii, nu se poate produce acest vaccin la Cantacuzino. Depinde şi despre ce tip vaccin vorbim. În acest moment, în Institutul Cantacuzino avem nevoie de retehnologizare, de modernizare. Avem nevoie de o linie nouă de producţie de vaccin. Această tehnologie pentru ARN mesager nu există în România şi probabil ea va trebui achiziţionată de la zero. Ce avem noi este experiența cercetătorilor, personal instruit”,  a declarat comandantul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea.

De asemenea, potrivit publicației Monitorul Apărării, tehnologia actuală nu ar permite nici producția celui de-al treilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană, AstraZeneca, diferit de cele de tip ARN mesager.

Vaccinul de la  AstraZeneca  se bazează pe vectori adenovirali, care transportă informaţia genetică corespunzătoare proteinei Spike SARS-CoV-2. Producerea de vector se bazează ca tehnologie de producţie pe culturi de celule. La ora actuală, capacităţile  de producţie ale Institutului „Cantacuzino” sunt bazate, ca tehnologie, pe ouă embrionate, fiind gândite pentru virus gripal şi, ca urmare, nu sunt adecvate acestui tip de vaccin”, a mai spus comandantul Institutului Cantacuzino.