Aparate medicale utilizate până la refuz. La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a crescut cu până la 1000 la sută numărul investigațiilor imagistice

Record absolut în ceea ce privește utilizarea echipamentelor medicale la Spitalul de Boli Infecțioase „ Victor Babeș” din Timișoara. Într-un comunicat de presă, oficialii unității medicale susțin faptul că au crescut cu până la 1000 la sută investigațiile imagistice. Medicii au nevoie de mai multe echipamente pentru diagnosticarea corespunzătoare a pacienților.

Explorările cu ajutorul aparatelor de radiologie și echipamentelor CT sunt considerate esențiale în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus. Practic, aceste investigații medicale îi ajută pe medici să urmărească evoluția stării de sănătate a pacienților. „Investigațiile imagistice realizate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT) reprezintă una dintre metodele de evaluare a gradului de infecție cu SARS CoV 2. Rezultatul scanărilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sânge, arată dacă pacientul se îndreaptă spre o evoluție moderată sau severă a bolii. Practic, în cazul acestor pacienți investigația imagistică evidențiază leziunile pulmonare de tip COVID-19.În ultimele trei luni ale anului trecut, spitalul nostru a realizat peste 4000 de investigații imagistice pacienților infectați cu noul coronavirus, peste 70 la sută dintre acestea fiind făcute celor care s-au prezentat la triajul epidemiologic. Prin comparație, în 2019, în perioada similară (ultimele trei luni ale anului), inaintea debutului pandemiei, în unitatea sanitară au fost făcute aproximativ 400 de investigații imagistice cu ajutorul computerului tomograf” spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Utilizarea excesivă a echipamentelor medicale ar putea avea ca efect avarierea acestora. Astfel, medicii susțin faptul că ar avea nevoie de achiziția unui nou computer tomograf. „Mai avem nevoie de un computer tomograf în spital. Există pericolul ca, din cauza utilizării intensive, zilnice, aparatul să nu mai facă față. Din păcate, nu avem în acest moment un back-up. Dacă intervine o defecțiune, durează câteva zile până când ar putea să vină o echipa de depanare, timp în care nu vom putea face investigații imagistice CT. Mai mult, la aparatul din spital sunt aduși și pacienți din alte unități sanitare. Achiziția a încă unui computer romograf ar preîntâmpina o situație ce poate deveni gravă”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Actualul aparat CT al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara a fost pus în funcțiune în anul 2018.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes