Sănătatea în România Știri

Aparat unic în vestul țării, la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara

Un aparat unic în vestul României, care determină cantitatea de anticorpi SARS-CoV 2  neutralizanți, a fost pus în funcțiune la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. Este vorba despre un analizor automat de imunologie pentru stabilirea cantitativă de anticorpi IgG în cazul pacienților care au fost infectați cu noul coronavirus.  Cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili rapid dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID-19 îndeplinește criteriile necesare donării și poate fi folosită pentru administrarea ca tratament pentru pacienții în stare gravă.

Până acum, plasma de la pacienții ce au trecut prin boală, care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara, era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios cu trimiterea, analiza acesteia și obținerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, a declarat dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, citată într-un comunicat de presă al unității medicale.

Potrivit sursei citate, aparatul, care i-a fost donat spitalului, poate analiza 100 de probe în același timp, iar rezultatul se obține în 40 de minute.

Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potențialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foștii pacienți îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID-19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, a mai spus dr. Delia Dogaru.

Avantajul aparatului este că tehnologia utilizată este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferențe din aceeași familie de virusuri, acest tip de analiză fiind printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.