Știm cu toții că nu există viață fără apă. Apa are multe beneficii pentru sănătate, iar consumul de apă suficient este esențial pentru organism. Dar ai auzit despre apa alcalină și despre numeroasele sale beneficii pentru sănătate? Există persoane care susțin că la încetinirea procesului de îmbătrânire, sănătatea rinichilor, reglarea nivelul pH-ului corpului și chiar prevenirea unor boli cronice cum e cancerul pot fi ajutate printr-un consum de apă alcalină.
Ce este apa alcalină
Apa alcalină este apa cu un pH ridicat, ceea ce înseamnă că este mai puțin acidă decât apa de la robinet. O valoare neutră a pH-ului este 7 – orice valoare peste ea este considerată alcalină, în timp ce orice sub aceasta este considerată acidă.
Valoarea pH-ului apei poate fi modificată adăugând ingrediente în ea pentru a o face mai acidă sau mai alcalină. Prin consumul de apă alcalină, vă puteți alcaliniza propriul corp, readucându-l în echilibru și eliminând problemele asociate cu un corp acid.
De ce este bună apa alcalină
Oamenii ale căror corpuri se află spre capătul acid al scării pH-ului nu au chiar cea mai bună stare de sănătate. Adesea, a avea un corp acid este atribuit anumitor alegeri ale stilului de viață care pot fi corectate cu modificări ale dietei și modului de viață. Puteți testa nivelul de pH al corpului dvs. achiziționând benzi de litmus și folosindu-le pentru a testa saliva sau urina. Dacă testul de pH indică faptul că urina sau saliva dvs. sunt foarte acide, consumul de apă alcalină poate fi o alegere bună.
Beneficiile consumului de apă alcalină
Menținerea unui corp ușor alcalin a fost asociată cu mai multe beneficii, de la îmbunătățirea funcției cognitive și reducerea declinului cognitiv legat de vârstă până la îmbunătățirea funcției diferitelor organe interne. Există chiar și unele dovezi că apa alcalină poate opri dezvoltarea cancerului. Iată câteva dintre beneficiile pe care le poate aduce consumul de apă alcalină:
- Apa alcalină menține sănătatea rinichilor
Deși terapia alcalinizantă are parte deopotrivă de păreri pro și contra, în privința eficacității sale, un studiu american din 2007 publicat în Terapii alternative în sănătate și medicină a descoperit că persoanele care au consumat alimente alcalinizante și au folosit suplimente alcalinizante ar putea restabili echilibrul pH a organismului, fiind mai capabili să elimine toxinele prin îmbunătățirea funcției renale.
- Apa ionizată alcalină poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar
Un alt mod prin care consumul de apă alcalină vă poate ajuta sănătatea este prin restabilirea echilibrului din intestine, creșterea răspunsului imunitar al organismului și eliminarea infecțiilor urâte.
În 2005, Nina Vorobjeva, o cercetătoare de la Universitatea de Stat din Lomonosov, Rusia, a publicat concluziile sale preliminare despre conexiunea dintre apa alcalină să o bună funcționare a intestinelor în revista Medical Hypotheses. Conform cercetării: „A bea o astfel de apă favorizează creșterea microflorei rezidențiale în intestin.”
- Apa alcalină menține sănătatea ficatului (pentru persoanele diabetice sau pre-diabetice)
Funcția rinichilor și sănătatea intestinelor nu sunt singurele modalități prin care apa alcalină poate ajuta organismul. Deși cercetarea pe oameni este limitată, un studiu pe șoareci realizat în 2013 de o echipă coreeană de cercetare de la Universitatea Hannam și publicat în Cercetări și practici nutriționale a constatat că apa alcalină poate menține sănătatea ficatului. Conform cercetărilor, șoarecii cu probleme de control al zahărului din sânge (similare cu cele înregistrate în cazurile de diabet zaharat) care beau apă ionizată alcalină și-au îmbunătățit funcția hepatică după ce au băut apa alcalinizată.
- Apele alcaline ajută la rehidratarea sportivilor
Persoanele active își pot epuiza electroliții prin exerciții energice și transpirație extremă. Exercițiul stimulează mușchii pentru a produce mai mulți ioni de hidrogen. Astfel, Astfel, aciditatea crește și se instalează oboseala. Un studiu realizat în 2010 de un cercetător de la Universitatea de Stat din Montana și publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition a descoperit că persoanele cu regimuri riguroase de exerciții fizice au fost mai capabile să își mențină echilibrul de pH și să rămână hidratate atunci când beau apă alcalină.
- Apa alcalină și cancerul
Testele in vitro au arătat că celulele canceroase se dezvoltă în medii acide și fără oxigen (anaerobe). Primul care a descris corelația dintre mediul acid și creșterea celulelor canceroase a fost dr. Otto Warburg, care a primit Premiul Nobel pentru fiziologie în 1931. În lucrarea sa, el a explicat științific modul în care creșterea celulelor canceroase este declanșată în absența oxigenului și ca urmare a fermentației zahărului care are loc în astfel de condiții. Dr. Warburg descrie de fapt condiții acide. Pentru ca celulele canceroase să mențină un metabolism eficient, au nevoie de un pH cuprins între 6,5 și 7,5. Toleranța lor la schimbare este mică, de aceea s-a susținut că, prin creșterea pH-ului sângelui, vom viza efectiv ciclul celulelor canceroase, vom opri creșterea acestora și până la urmă vor fi distruse. Cheia este să vă faceți corpul mai alcalin și au fost propuse diferite modalități de a face asta. S-a demonstrat că bicarbonatul de sodiu alcalinizează zona din jurul tumorii și împiedică dezvoltarea metastazelor la șoarecii cu cancer de sân.
Un studiu publicat în Cancer Research în 2009 a confirmat că inhibarea acidității tumorii a redus numărul de metastaze în unele tipuri de cancer. Un nou studiu este în curs de desfășurare la Centrul de Cancer al Universității din Arizona, care va analiza în mod special efectele bicarbonatului de sodiu asupra pacienților cu cancer de sân.
De asemenea, lămâile ajută la echilibrarea pH-ului corpului. Au efect alcalin asupra organismului, în ciuda acidității inițiale (citrice). Conțin limonoide care sunt fitochimice și au proprietăți anti-cancerigene.
Vitamina C distruge radicalii liberi, care ne distrug celulele. Un lucru interesant la lămâi este, de asemenea, că acestea acționează ca un anti-microbian. Unii cercetători sugerează că, de fapt, cancerul este ca o ciupercă și ar trebui tratat în același mod, deci lămâile ar putea fi un remediu puternic.
Potrivit The Cancer Alternative Foundation, atunci când a fost aplicată corect, alcalizarea sau „terapia cu pH” a avut o rată de succes de 80% și mai mare, ceea ce este o rată extrem de semnificativă în comparație cu unele dintre metodele principale.
Ce spune cercetarea?
Nu există dovezi științifice care să susțină ideea că apa alcalină poate trata sau preveni cancerul.
O revizuire a studiilor medicale a sugerat că „nu există nicio literatură științifică care să stabilească beneficiile unei diete alcaline pentru prevenirea cancerului în acest moment”.
Merită să subliniem că cercetările despre lămâie și bicarbonat de sodiu pentru cancer sunt extrem de limitate. Deși rezultatele actuale sunt încurajatoare, sunt necesare cercetări suplimentare.
Nu există informații științifice despre doza necesară pentru un tratament eficient și nu există informații exacte despre cantitățile fiecărui ingredient din amestec. În plus, dovezile științifice sunt extrem de limitate.
Efectele secundare ale consumului de apă alcalină
Deși consumul de apă alcalină poate contribui la o sănătate bună, luptând cu un corp excesiv de acid și restabilind echilibrul pH-ului, vine și cu unele reacții adverse, care nu sunt întotdeauna plăcute.
Aceste reacții adverse sunt modul în care știi că alcalinizarea se întâmplă în interiorul corpului și sunt considerate un răspuns normal la corectarea pH-ului și la detoxifierea organismului.
Efectele secundare pot include:
• Durere de cap
• Dureri musculare (dureri musculare asemănătoare gripei)
• Oboseală și somnolență
• Gaze
• Un nas care curge
Nu toată lumea experimentează aceleași reacții adverse atunci când își alcalinizează corpul, iar unele persoane consideră că reacțiile adverse sunt mai vizibile și mai iritante decât altele.
Cum se face apă alcalină
Dacă sunteți interesat ca apa alcalină să facă parte din rutina de întreținere a sănătății, veți fi bucuroși să știți că vă puteți face propria apă alcalină cu ușurință, folosind câteva metode diferite care utilizează ingrediente pe care probabil le aveți deja la îndemână.
Notă importantă: apa alcalină trebuie consumată înainte sau după masă – fie cu 30 de minute înainte de masă, fie cu două ore după masă – pentru a fi eficientă fără a interfera cu procesele digestive ale organismului, care necesită mediu acid.
Rețeta de apă alcalină #1: Puterea lămâii
Umpleți un ulcior înalt cu apă curată. Tăiați o lămâie în opt bucăți și scufundați bucățile în apă. Nu este nevoie să stoarceți sucul din lămâie; doar aruncați-le în apă. Lăsați lămâile să se înmoaie în apă timp de 8-10 ore la temperatura camerei.
Rețeta de apă alcalină #2: Bicarbonatul de sodiu (alimentar)
Vă rugăm să rețineți că persoanele care urmează o dietă strictă cu sodiu scăzut ar trebui să evite utilizarea acestei metode, deoarece bicarbonatul de sodiu este bogat în sodiu.
Pentru a face apă cu bicarbonat de sodiu dizolvați pur și simplu 1/8 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă curată. Amestecați până nu mai vedeți pulbere sau cristale plutind în apă și apoi beți-l.
Rețeta de apă alcalină #3: Adăugarea de picături de pH în apă
Puteți achiziționa scăderi de pH alcalinizante de la comercianții de retail online sau de la magazinele de produse alimentare de sănătate și puteți face apă cu pH ridicat folosind acestea. Aceste picături sunt foarte concentrate și formulările diferă de la un producător la altul, de aceea este important să urmați cu atenție instrucțiunile de pe sticlă pentru a evita exagerarea.
În general, pot fi adăugate câteva picături la un pahar sau ulcior de apă și puteți obține aceleași beneficii alcalinizante din acest amestec ca și prin consumul de apă cu lămâie sau cu bicarbonat de sodiu.