Sănătatea în România Știri

ANUNȚUL UNUI REPUTAT CERCETĂTOR ROMÂN DĂ FIORI! Un vaccin ar putea fi ineficient din cauza mutațiilor pe care le suferă virusul

Un cunoscut cercetător român din Timișoara, Virgil Păunescu, dă o veste deloc îmbucurătoare. Deși oameni de știință din toată lumea încearcă să găsească cel mai bun vaccin anti-covid, e posibil ca, odată descoperit, acesta să nu mai fie eficient în decurs de un an. Totul din cauza numeroaselor mutații pe care le-a suferit până acum noul coronavirus, care continuă să se schimbe din punct de vedere genetic.

“Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi. Lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente”,  a afirmat Virgil Păunescu la Digi 24.

Potrivit acestuia, virusul a devenit mai agresiv, dar deocamdată nu există suficiente cercetări referitoare la noile mutații pe care le-a suferit.

Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”,  a mai spus cercetătorul.