Un cunoscut cercetător român din Timișoara, Virgil Păunescu, dă o veste deloc îmbucurătoare. Deși oameni de știință din toată lumea încearcă să găsească cel mai bun vaccin anti-covid, e posibil ca, odată descoperit, acesta să nu mai fie eficient în decurs de un an. Totul din cauza numeroaselor mutații pe care le-a suferit până acum noul coronavirus, care continuă să se schimbe din punct de vedere genetic.
“Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi. Lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente”, a afirmat Virgil Păunescu la Digi 24.
Potrivit acestuia, virusul a devenit mai agresiv, dar deocamdată nu există suficiente cercetări referitoare la noile mutații pe care le-a suferit.
“Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a mai spus cercetătorul.