Sănătatea în România Știri

Anunțul radical al dr. Virgil Musta: “Ar trebui blocat totul 2-3 săptămâni ca să scadă numărul de infectări”

Medicul infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara,  se află de 8 luni în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus și, la fel ca toți ceilalți medici din specialitățile esențiale, e aproape de epuizare din cauza numărului mare de infectări zilnice.

Specialistul consideră că numai niște măsuri drastice vor duce la scăderea numărului de cazuri. Un nou lockdown ar rezolva problema, chiar dacă nu este posibil, pentru că ar afecta și mai tare economia.

 “Ar trebui impuse niște reguli mai stricte și avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu ești ferm… și poate gândit foarte bine… ideal poate ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, doar că nu ne putem permite, deoarece economia ar fi afectată”, a declarat pentru Opinia Timișoarei medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Specialistul spune că explozia de cazuri a fost generată de nerespectarea măsurilor impuse.

Dacă respectam acum trei luni nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul, ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri și care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp, în sensul presiunii sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva și ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme ușoare și medii, acum îi trimitem acasă și sperăm să nu evolueze sever”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Timișul a înregistrat azi 147 de cazuri noi, iar județul a ajuns la o rată de infectare de 2,12 cazuri la mia de locuitori