ALERTĂ: CORONAVIRUS

ANUNȚUL MINISTRULUI TĂTARU: spre finalul lunii iulie, românii s-ar putea întoarce la o viață cvasi-normală!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunță că românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august, însă rămân importante precauția și păstrarea distanței fizice.
Noi vrem să mergem pe o pantă descendentă, ca pentru sfârșitul lunii iulie – începutul lui august să avem o viață cvasi-normală. (…) În măsura în care respectăm aceste precauții, putem să ne permitem, în timp, și alte relaxări. Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a declarat pentru B1Tv, ministrul Nelu Tătaru.

În aceeași intervenție, ministrul Sănătăţii a anunțat deschiderea teraselor din 1 iunie. Întrebat cum anume vor fi deschise terasele, ministrul a precizat că toate terasele vor respecta aceleași reguli: păstrarea unei distanţe fizice de siguranţă, în timp ce clienții vor avea acces doar dacă își fac rezervare. De asemenea, administratorii teraselor trebuie să se preocupe să asigure dezinfecţia după fiecare client, o atenție deosebită urmând a fi acordată toaletelor.
”Organele de control, vor fi acolo fiindcă ne aşteptăm ca la o măsură de relaxare cum ar fi deschiderea teraselor că avem şi un impact asupra numărului de cazuri”, mai susţine ministrul.
După terasele care ar putea fi deschise la 1 iunie, plajele ar putea fi redeschise pe 15 iunie, ”dacă lucrurile merg normal”.
”Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona”, a mai afirmat ministrul pentru B1Tv.
Toate aceste precizări vin aproape de momentul la care autoritățile vor face o evaluare a situației la două săptămâni de la relaxarea măsurilor, din 15 mai, atunci când România a ieșit din starea de urgență.
Vineri va avea loc şedinţa de evaluare a primelor două săptămâni de la ieşirea din starea de urgenţă şi se vor stabili următoarele măsuri care vor fi relaxate, odată cu ordinele de ministru care să stabilească condiţiile în care pot fi derulate aceste activităţi.
”Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid. (…)Dacă ne referim la relaxare, am trecut două weekenduri cu aceste măsuri de relaxare și astăzi au cam trecut cele zece zile în care gestionam urmările primului weekend, în care senzația de libertate a fost un pic exagerată. Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm același trend, ne putem gândi, de la 1 iunie, la un al doilea set de relaxări”, a spus Nelu Tătaru.