Eveniment Sănătatea în România

Anunțul lămuritor al CNAS. Lista unităților medicale în care angajații primesc stimulente pentru că au tratat pacienți COVID-19

Situația acordării stimulentelor de risc a devenit mai clară după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat ORDIN NR.540 pentru aprobarea metodologiei de aplicare a prevederilor art 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului, pe perioada stării de urgență.

Documentul oficial prevede acordarea sumei de 2.500 de lei (500 de euro) /brut/lună/persoană, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Beneficiarii sunt personalul medico-sanitar și auxiliar, inclusiv paramedici și personal din structuri paraclinice care îngrijesc bolnavi cu COVID-19, asistenți comunitari, angajați din DSP-uri, din servicii de medicină legală care fac necropsii decedaților confirmați cu SARS-CoV-2, angajații din laboratoarele sanitar-veterinare în care se fac teste prin metode PCR, angajații MApN care desfășoară activități medicale cu pacienți COVID-19.

Lista beneficiarilor se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, iar lista unităților în care se vor acorda aceste stimulente poate fi consultată AICI.