Mai multe știri de presă, apărute în ultimele zile, au tras un semnal de alarmă cu privire la conținutul de pesticide din legumele și fructele aflate la comercializare în România. Informațiile erau însoțite de afirmația potrivit căreia Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar fi efectuat teste rapide pe probe de legume și fructe din comerțul autohton.
La solicitarea MEDIKA TV, ANSVSA a formulat un răspuns în care a arătat că toate fructele și legumele existente pe piața românească, indiferent de unde provin, sunt supuse controalelor atât de către ANVSA, cât și de Ministerul Agriculturii. Verificările au loc în cadrul unor programe de monitorizare și control, iar rezultatele sunt cuprinse în rapoarte anuale pe care Autoritatea le dă publicității și le transmite spre publicare și Jurnalului oficial al Autorității Europene pentru Siguranța Alimenelor. Ultimul raport de acest fel, publicat AICI de ANSVSA , prezintă rezultatele controalelor derulate în 2018.
În răspunsul transmis MEDIKA TV, ANSVSA arată că, față de ultimul raport publicat, dispune de date preliminare cu privire la controalele derulate în 2019:
”Din datele preliminare existente pentru anul 2019 reiese că ANSVSA a analizat un număr de 1634 probe de legume, fructe, nuci, ciuperci, cereale și produse procesate. Din numărul total de probe au fost înregistrate cu depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, un număr de 16 probe, respectiv 1%, după cum urmează:
- 1 probă caise conținând pirimetamil;
- 4 probe dovlecel conținând metalaxil și piraclostrobin;
- 1 probă gutui conținând tiacloprid;
- 1 probă mere conținând omeotat;
- 2 probe pepene galben conținând pirimetamil și acetamiprid;
- 2 probe rodii conținând piraclostrobin și propiconazole;
- 1 probă vinete caise conținând acetamiprid;
- 1 probă grapefruit conținând azinfos-etil;
- 3 probe ardei conținând buprofezin și acetamiprid.
Din răspunsul transmis Medika TV, reiese și că s-a luat măsura retragerii de la comercializare sau a fost interzisă scoaterea pe piață a produselor alimentare neconforme și au fost intensificate controalele pentru următoarele loturi cu origine comună cu cea a lotului descoperit necorespunzător.
Subiectul pesticidelor prezente în fructe și legume a fost alimentat și de o postare, făcută zilele trecute, de dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar. Iată ce avertiza acesta!
- Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România.
- Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul (E233 substanță interzisă în Uniunea Europeană!)
Ce trebuie să sţiţi:
1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe
2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).
Dr. Ciuhodaru a explicat și ce efecte are supra organismului consumul de fructe și legume cu reziduuri din pesticide:
Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
- Nu există antidot.
- Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
- Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
- Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
- În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
- Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
- Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.