Coordonatorul Programului național de transplant, dr. Victor Zota, a declarat miercuri într-o conferință de presă că în 2014 va fi depășit numărul de transplanturi realizate anul trecut.
„Rezultatele ne situează pe locul doi în Europa ca progres al activității de transplant. Anul trecut, România a avut una dintre cele mai mari creșteri. Am avut 100% creștere. Anul acesta avem cam 110%. Vom depăși numărul de transplanturi pe care le-am efectuat anul trecut. S-au realizat 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale, s-au făcut până în momentul de față peste 200 de transplanturi de măduvă”, a explicat Zota.
Potrivit acestuia, în România există peste 45 de centre acreditate pentru declararea donatorilor și nu se înregistrează o rată îngrijorătoare a refuzului de donare de organe.
„Noi avem în general 20% — 25% rată a refuzului, ceea ce este extrem de bine la nivel mondial. Aceasta ne situează pe primele locuri în lume ca acceptare a donării”, a spus coordonatorul Programului național de transplant.
El a susținut că, prin intermediul unui proiect, în cursul anului viitor, vor fi deschise primele două bănci de țesuturi și celule la standarde europene.
„Avem un proiect în care sper ca anul viitor să dăm drumul la primele două bănci de țesuturi și celule la nivel european, care să fie conform standardelor europene. Este un proiect foarte vechi pe care Ministerul Sănătății nu a reușit să îl finalizeze. Acum, în această perioadă de ministeriat, s-a reușit demararea acestui proiect. Este vorba de patru centre în total: București, Iași, Târgu Mureș, Timișoara”, a mai spus Zota.
La rândul său, prof. dr. Irinel Popescu a declarat că în România există loc pentru o creștere sau chiar o dublare a numărului de transplanturi.
„Este clar că în România există loc pentru o creștere, chiar pentru o dublare, dacă se vor mai oferi condiții, pentru că cifrele raportate la un milion de locuitori — numărul de donatori în România este încă redus comparativ cu restul țărilor europene — România are mult mai mari necesități de transplant. Din punctul de vedere al transplantului hepatic, anul trecut a devenit clar că un program nu mai este suficient pentru transplantul hepatic.
Au fost perioade în care s-au făcut trei operații într-o zi, trei operații în ziua următoare cu niște echipe epuizate și cu un spital ajuns la limita resurselor. Am deschis și al doilea program la Spitalul Sfânta Maria. Este momentul să ne oprim un pic și să reconsiderăm unde suntem. Acest al doilea program a făcut 14 transplanturi care erau și cele cumva prognozate pentru anul 2014”, a adăugat Irinel Popescu.
La nivel internațional, a arătat el, un alt program devine necesar când capacitatea altuia este depășită.
„(…) este total contraproductiv să se acrediteze fără discernământ programe care să împartă același număr de donatori, pentru că atunci calitatea programelor și a rezultatelor o să scadă”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
Sursa: AGERPRES