Boala inflamatorie intestinală (IBD) este o afecțiune gastrointestinală foarte răspândită, care de obicei duce la dureri abdominale cronice sau disconfort. În ceea ce privește copiii, un nou studiu dezvăluie că aceștia sunt mai vulnerabili la această afecțiune dacă iau antibiotice sau consumă o dietă tipic occidentală, începând de la o vârstă fragedă. În timp ce situația materială bună echivalează adesea cu o sănătate mai bună, oamenii de știință adaugă că acei copii din familii cu un statut socioeconomic mai înalt sunt mai vulnerabili la IBD.
„Cazurile de IBD pediatrice sunt în creștere la nivel global și aproximativ 1 din 4 dintre toate cazurile de IBD sunt acum diagnosticate înainte de vârsta de 21 de ani”, spune Nisha Thacker, autorul principal al studiului și dietetician gastrointestinal.
Oamenii de știință urmăresc îndeaproape aceste cifre, în mare parte din cauza îngrijorării continue cu privire la impactul IBD pediatric asupra pubertății și a modelelor de creștere a copiilor. Este imperativ ca părinții să fie conștienți de starea și de factorii care pot influența apariția și evoluția acesteia.
Thacker a efectuat o meta-analiză a 36 de studii observaționale, reprezentând o cohortă de aproximativ 6,4 milioane de copii. Ea a descoperit că expunerea la antibiotice înainte de vârsta de cinci ani a arătat o asociere cu un risc de trei ori mai mare de IBD la copii. Expunerea la patru sau mai multe cure de medicamente a crescut acest risc de trei ori și jumătate. Interesant este că persoanele cu un statut socioeconomic prezintă un risc cu 65% mai mic de a dezvolta IBD, și asta pentru că oamenii cu un statut economic mai bun mănâncă mai multe alimente tip fast-food. Fără a fi surprinzător, s-a dovedit că un consum ridicat de legume, precum și existența unuia sau a mai multor frați și expunerea la animale de companie în copilărie sunt benefice în lupta cu dezvoltarea IBD.
„Mulți dintre acești factori ne pot afecta microbiota intestinală și pot avea un efect deosebit de puternic asupra unui copil”, spune Thacker într-un comunicat de presă. „O dietă occidentală, bogată în zaharuri și alimente ultraprocesate și săracă în legume, este un prim exemplu.”
În ceea ce privește relația dintre expunerea timpurie a animalelor de companie și IBD, Thacker explică că această constatare sugerează că igiena excesivă poate dăuna mediului intestinal. În timp ce menținerea igienei de bază este întotdeauna recomandată, cercetătorii spun că lăsarea copiilor să se joace afară și să interacționeze în siguranță cu animalele de companie poate ajuta la construirea unui sistem imunitar mai puternic.
Rezultatele arată, de asemenea, că expunerea la fumatul pasiv este dăunătoare sănătății intestinale, dublând riscul de IBD în copilărie.
Pe baza rezultatelor lor, autorii studiului sfătuiesc ca familiile cu copii mici să acorde prioritate unei diete bogate în legume și alte alimente integrale, să utilizeze antibiotice cu prudență la vârste fragede, să ia în considerare adoptarea un animal de companie, să atenueze expunerea la fumatul pasiv și să evite practicile excesive de igienă, în special în țările cu venituri mari, unde se practică igiena excesivă. Pentru cei cu antecedente familiale de IBD, toți acești pași devin și mai importanți și pot ajuta la combaterea predispoziției genetice a unei persoane pentru tulburări intestinale cronice.